Varningen: Vulkanutbrott på Bali inom ett dygn

Uppdaterad 2017-11-27 | Publicerad 2017-09-23

Gunung Agung på Bali är nära ett utbrott – den högsta vulkanvarningen är utfärdad.

Flera skalv har redan rapporterats och 240 000 människor väntas evakuera, skriver Sydney Morning Herald.

– Både människor och djur skyndar ner från områdena kring vulkanen, säger svenska Beata Karlsson som befinner sig på ön.

Sent på fredagen, lokal tid, steg röken från vulkanen Gunung agung 100 meter upp i skyn, enligt Sydney Morning Herald.

Flera mindre jordskalv inträffade efter att magma ska ha börjat röra sig mot toppen.

Den seismiska aktiviteten på den indonesiska paradisön Bali har gjort att myndigheterna nu har utfärdat den högsta varningen för vulkanutbrott – vilket innebär att ett utbrott kan ske det närmsta dygnet.

240 000 kan evakuera

Människor har redan börjat evakuera och så många som 240 000 människor väntas fly vulkandistriktet, skriver Sydney Morning Herald.

Svenska Beata Karlsson, 23, befinner sig i Kuta, drygt sju mil från vulkanen. Hon studerar i Singapore men åkte till Bali på höstlovet tillsammans med sina svenska vänner.

– När vi kom fram började folk prata om den här vulkanen. Nu när de har höjt varningen är det lite småspänd stämning. De har varnat för att vara inom tio kilometer från vulkanen, säger hon.

”Människor och djur skyndar ner”

Australisk media vittnar om människor som redan börjat fly sina hem och om ormar som slingrar sig ner mot säkrare mark. Något som även Beata Karlsson vittnar om.

– De som bor närmast vulkanen har börjat utrymma sina hem. Både människor och djur skyndar ner från områdena kring vulkanen, säger Beata Karlsson.

Gunung Agung hade sitt senaste utbrott 1963 då 1 100 människor dog.

Följ ämnen i artikeln