Polisen: Han har dragit in över en miljard kronor

Publicerad 2013-01-04

Dennies Pettersson, 39: Jag har inte hotat någon

Han misstänks ha bluffat vanligt folk på över en ­miljard kronor.

Men Dennies Pettersson, 39, har aldrig dömts för ­bedrägeri.

Nu ligger han bakom hoten­ att hänga ut påstådda porrsurfare om de inte betalar stora summor.

Härvan har kopplingar till den grovt organiserade brottsligheten, enligt ­polisen.

Elin, 19, fick ett hotfullt sms.

Aftonbladet kunde tidigare avslöja att företaget JD ­Finance (J Delta Finance ­Incorporated) ­hotar att hänga ut porrsurfare som laddat ner film­material ­olagligt.

Om de inte betalar kraven, oftast på 1 000-tals kronor, kommer deras namn att ­publiceras på en hemsida.

Hoten har skickats per sms och har antytt att Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer skulle vara inblandad i namnpubliceringarna, ­något han själv kraftigt ­dementerar.

”Känner mig kränkt”

Aftonbladet har berättat om Elin, 19, som fick ett ­hotfullt sms av företaget.

– Det känns förjävligt och jag känner mig kränkt, jag har aldrig gått in på någon porrsajt, sa hon.

Nu utreder Skånepolisen över 1 000 polisanmälningar mot JD Finance, som även har kallat sig Grossen Öland AB, Dquera AB och Arcade World SA.

– Det finns ingen legal grund till att kräva in de här pengarna. Åklagaren kan ­inte se någon rimlig förklaring att bara klicka sig fram på nätet skulle leda till ett bindande avtal, säger Stefan Larsson, nationell sak­kunnig om bedrägeribrott hos polisen.

Polisen utreder nu om människor kan ha lurats in på sajten, som kostar pengar för den som laddar ner film utan att bli medlem.

– Det här är inget som går på ett par månader att ut­reda, det finns också ett enormt mörkertal, säger ­Stefan Larsson.

Han fortsätter:

– De spelar på folks känslor. Bara misstanken att vara ute på den här sajten är förnedrande, när skadeståndskravet kommit är det sannolikt att många bara har b­etalt för att bli av med det.

Aldrig dömts

Mannen som påstår sig äga film­rättigheterna till porren på ­sajten heter ­Dennies ­Pettersson, 39. Härvan har kopplingar till grovt organiserad brottslighet, uppger en poliskälla.

Pettersson har aldrig dömts för bedrägeri men ­varit inblandad i flera misstänkta härvor de senaste 10–15 åren, enligt polisen.

– Han rör sig i en juridisk gråzon, med oegentligheter så svårutredda att ingen orkar­ ta tag i mängden anmälningar­. Det uppskattas att Dennies Petterssons verksam­heter dragit in över en miljard ­kronor det senaste tiotalet åren, säger Stefan Larsson.