Sharif dömd till sju års fängelse

TT-AFP

Publicerad 2018-12-24

Pakistans tidigare premiärminister Nawaz Sharif lämnar domstolen i Lahore efter beskedet på måndagen att han döms till sju års fängelse.

Pakistans tidigare regeringschef Nawaz Sharif har dömts till sju års fängelse för korruption, rapporterar statliga pakistanska medier. Han ska också betala ett skadestånd på motsvarande nära 100 miljoner svenska kronor.

Domen mot Sharif är en följd av den så kallade Panamaläckan – som avslöjade omfattande skatteflykt runt om i världen – och faller sedan premiärminister Imran Khan lovat hårdare nypor mot korruption.

Sharif själv, och hans efterträdare i spetsen för hans parti PML-N, tillbakavisar samtliga åtalspunkter och säger att han motarbetas av politiska skäl.

Redan förra året förbjöd landets högsta domstol Nawaz Sharif att verka i politiken och beordrade tre förundersökningar om hans och släktens affärer. I juli dömdes han till tio månades fängelse i ett fall som rörde familjens fastigheter i London. Den domen suspenderades dock i väntan på överklagan, och han blev nu friad på den tredje åtalspunkten, om brittiska affärer.

Nawaz Sharif har varit premiärminister i tre omgångar. Han sparkades 1993 för misstänkt korruption, vann valet 1997 och avsattes i en militärkupp 1999, återvände 2007 och fick makten igen 2013 innan han avsattes i fjol.