Uppmanar till bojkott efter glassjättens flyktingutspel

Publicerad:

NYHETER

Kall glass – och heta känslor.

Glassbolaget Ben and Jerry’s har tagit ställning för lagen som ger ensamkommande unga rätt att stanna för att läsa klart gymnasiet.

Nu uppmanar mängder av människor till bojkott av de svalkande sötsakerna på sociala medier.

– Jag reagerar på att de tar tydlig ställning i en så politiskt infekterad fråga, säger den liberala ledarskribenten Jenny Sonesson.

”Aktivistiskt ledarskap gör att det omöjliga blir möjligt – 9 000 unga i Sverige från Afghanistan får stanna! Hoppa på kärlekståget med oss!”

Så skriver Ben and Jerry’s i ett inlägg om det omdebatterade lagförslaget som ger ensamkommande unga människor som nekats asyl möjlighet att få stanna i Sverige för att gå klart gymnasiet.

1 av 2 | Foto: Soledad Piñero Misa, chef för socialt engagemang på Ben and Jerry’s i Norden.
Pressbild

I posten uppmanar också glassjätten konsumenterna att delta i en manifestation för nätverket Ung i Sverige, som för de ensamkommandes talan.

– Vi är inget vanligt glassföretag. Ben and Jerry’s grundades av två aktivister, och vi har alltid tagit ställning i olika frågor, säger Soledad Piñero Misa, chef för socialt engagemang på Ben and Jerry’s i Norden.

– I det här fallet tycker vi att det är viktigt att stå upp för en mer human flyktingpolitik, eftersom vi anser att det är en av de avgörande frågorna för vår tid.

Sällström skippar mycket

Glassjättens utspel har fått känslorna att svalla på sociala medier. Många har gått ut och uppmanat till bojkott av de populära produkterna.

En av dem som kommer skippa de färgglada paketen i frysboxen framöver är Jenny Sonesson, ledarskribent på oberoende liberala Göteborgs-Posten.

– Jag har inget emot att företag har åsikter, det jag reagerar på som konsument är att de tar tydlig ställning i en så politiskt infekterad fråga, säger hon.

– Det här handlar inte om att hjälpa flyktingar i allmänhet utan om en lag som Lagrådet sågat sönder och samman. Det står så klart företag fritt att stödja den lagen. Men jag kommer inte att köpa deras glass.

Sven-Olof Sällström, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, går ett steg längre. Han tänker skippa alla produkter från Ben and Jerry’s ägarbolag Unilever.

På Twitter har han publicerat en bild på livsmedelsjättens svenska varumärken. Där återfinns tvålmärket Dove, krydd- och såsproducenten Knorr – och glasstillverkaren GB.

Trots att listan är lång tror inte Sällström att turerna i matbutiken kommer att bli särskild krångliga framöver.

– Det finns gott om konkurrerande produkter att välja mellan. Sedan kan det ju bli tillfällen där man blir bjuden av andra och då kan det vara svårt att undvika. Men jag kommer aktivt välja bort livsmedel från det här företaget.

”Ett ofantligt hyckleri”

Henrik Johansson, en av grundarna till sajten Inte rasist men, anser att många av de kritiska rösterna är svajiga i sin argumentation.

– Det är helt naturligt att sverigedemokrater och deras anhängare uppmanar till bojkott, men när liberala och konservativa debattörer ger sig ut och vevar om detta blir det bara löjligt, säger han, och fortsätter:

– De tycker att det är utmärkt när företag lobbar för privatisering av sjukvård och skola, men ett bolag tar ställning för en generös flyktingpolitik så går de i taket. Det är ett ofantligt hyckleri.

Soledad Piñero Misa på Ben and Jerry’s oroas inte över bojkottkampanjen.

– Vi är vana vid att folk reagerar när vi tar ställning. Det som oroar oss är ett samhällsklimat som blir mer polariserat i stället för att bli mer inkluderande, säger hon.

Riksdagen röstar om lagförslaget på torsdag.

Publicerad:

LÄS VIDARE