KD: Stöd från SD helt okej

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-25

”Sverige måste regeras”

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund välkomnar stöd från Sverigedemokraterna.

– Sverige måste regeras. Vilka som stödjer våra förslag, det är en sak för parlamentet, säger Hägglund.

Åkesson utesluts inte ”Vilka som stödjer våra förslag, det är en sak för parlamentet”, säger KD-ledaren Göran Hägglund.

Aftonbladet träffade som enda tidning Göran Hägglund efter Kristdemokraternas partistyrelsemöte i går i riksdagen. Han berättar att han är emot att Miljöpartiet tar plats i regeringen:

Samma jobb

– Min bedömning är att vi då skulle få ägna oss åt frågor som vi redan har löst, alltså Förbifart Stockholm, energipolitiken, jobblinjen och många andra frågor.

Men du kan tänka dig ett organiserat samarbete med Miljöpartiet?

– När det handlat om utbildningspolitiken och arbetskraftsinvandring har vi kunnat komma överens med Miljöpartiet och jag hoppas att den möjligheten också finns i framtiden.

Alla partier har i valrörelsen sagt att de inte tänker ta i Sverigedemokraterna med tång. Är det okej om något av era förslag går igenom i riksdagen med hjälp av deras röster?

– Ja. Sverige måste regeras. Vi lägger förslag i riksdagen som vi anser är kloka och genomtänkta. Vilka som stödjer, det är en sak för parlamentet.

”Fullföljer vår politik”

Om era förslag går igenom med stöd av SD, innebär inte det att ni regerar med stöd av dem?

– Nej, det innebär att vi fullföljer vår politik.

Ett annat förslag som riksdagen troligen tar under hösten är betyg från sexan. Är det okej om ni får igenom det med stöd av SD?

– Absolut. Tänk dig hur det skulle vara annars, att vi bara lade förslag som vi visste att vi inte fick stöd för. Det skulle vara samma som att man ber om att få stryk.

Följ ämnen i artikeln