Ovanlig manet upptäckt i Bohuslän – kan orsaka kramp och hjärtrusning

Uppdaterad 2018-08-01 | Publicerad 2018-07-31

Stora mängder av ett ovanligt vattendjur har dykt upp utanför Tjörn.

Att brännas kan leda till att man får hjärtrusning, frossbrytningar och kramper.

– Jag kunde knappt röra mig och förstod inte vad som hände med min kropp, säger Tobias Karlsson som råkade ut för maneten.

Den brukar vanligtvis hålla till vid södra Ryssland och vid Japan. Men nu har ”clinging jellyfish” – Gonionemus vertens eller ”hydra” – upptäckts vid Skåpesund på Tjörn i Bohuslän.

– Den har starka nässelceller och bränns rejält. Är man överkänslig mot de här gifterna, vilket man tyvärr inte vet förrän man blir bränd, så ska man akta sig. Den är en cocktail som är lik brännmaneten, men som är betydligt kraftigare. Man kan bli väldigt sjuk och få frossbrytningar, hjärtrusning, kramper och stora kraftiga rodnader på huden, säger Matz Berggren, forskare vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

Fyndet av ”clinging jellyfish”, som egentligen klassas som ett nässeldjur, är det första fyndet i större mängd som har gjorts i Sverige.

Den är liten, runt 2,5 centimeter stor. På dagtid klänger den sig gärna fast i ålgräsängar och på natten simmar den.

Andningssvårigheter och kramp

Tobias Karlsson badade tillsammans med sin sambo och son på Tjörn för ett par veckor sedan när han plötsligt kände att något stack till.

Först trodde han att det handlade om en vanlig brännmanet, men hans tillstånd blev snabbt sämre.

En dryg timme efter att han bränts låg Tobias Karlsson och vred sig av smärtor. Han hade andningssvårigheter, stickningar i hela kroppen och kramp.

– Jag kunde knappt röra mig och förstod inte vad som hände med min kropp, säger han.

Han sökte upp två olika vårdcentraler, men där trodde de att det rörde sig om en vanligt brännmanet.

Det var först senare som han förstod vad han hade råkat ut för. Han hade blivit bränd av en ”clinging jellyfish”.

Tog med flera exemplar till labbet

I fredags var marinbiologen Björn Källström ute vid Skåpesund efter att ha hört talas om djuren. Han filmade dem och tog med sig flera exemplar tillbaka till labbet.

– Det är olika hur känslig man är för vanliga brännmaneter och jag är inte speciellt känslig. Men de här gav en distinkt brännkänsla, säger Björn Källström.

– Ser man dem i vattnet ska man hålla sig undan. Vanliga brännmaneter ser man ju tydligt, men de här kan komma simmande i vattnet utan att man ser dem. Men de trivs i ålgräset och där brukar vanliga badare helst inte vilja simma. De badarna som har bränts har varit 5–10 meter ifrån ålgräset, säger Björn Källström.

Uppmanar allmänheten att rapportera fynd

Forskaren Matz Berggren uppmanar de som stöter på ”clinging jellyfish”, eller Gonionemus vertens, att rapportera in det till ”Artportalen” eller Havs- och vattenmyndighetens ”Rappen”.

– Allmänheten är viktig. Tack vare folk som ser arten och hör av sig och rapporterar in det så går det att få en bättre bild av den, om de brer ut sig och om de håller på att bli stora mängder, säger Matz Berggren.

Följ ämnen i artikeln