”Det var en otroligt skön kille”

Uppdaterad 2016-10-07 | Publicerad 2008-01-04

Författaren Klas Östergren: Få var så mångsidiga som han

– Det var en otroligt skön kille. Det är få som var så mångsidiga som han, säger författaren Klas Östergren, som känt Slas sedan 1970-talet, till TT.

Stig Claesson föddes i Stockholm den 2 juni 1928 som son till nattvakten John Claesson och hans hustru Helna.

Slas studerade vid Konstakademien i Stockholm 1947–1952. Han började sin yrkesverksamma karriär som bildkonstnär och illustratör, till bland annat Per Anders Fogelströms verk. Hans stil i teckningarna beskrivs ofta som egenartad och känslig men ändå klarögd och precis.

– Han var en utomordentlig, storslagen och märkvärdig bildkonstnär. Han hade ett fantastiskt öga för människor och linjer som man häpnade över, säger Östergren.

Oefterhärmlig

När Stig Claesson började som ordkonstnär, var det mycket genom berättelser om egna resor utomlands, i exempelvis En vandring i solen från 1976. Ofta utgör hans böcker faktiska reportage, men med starka inslag av fiktion.

Snart blev Slas mycket tydligt en Stockholmsskildrare. I den genren knöt han an till Pär Rådström, men fann också en helt oefterhärmlig stil full av puls, jargonger och upprepningar.

– Man kan stoppa en bok han hade skrivit i händerna på någon som har varit i Sverige i ett halvår – och de förstår vad han säger. Det är ett tecken på stor litteratur, säger Klas Östergren.

Men Slas fysiska och konstnärliga rörlighet får också uttryck i hans skildringar av den svenska glesbygden. Med ömhet och kvicka repliker har han skildrat människor i svenska avfolkningsbygden som i ett av de mest kända verken – Vem älskar Yngve Frej från 1968 – samt i På palmblad och rosor från 1975.

Verket Svart asfalt grönt gräs från år 2000 var det första i en självbiografisk svit. Slas var också fortsatt produktiv ända upp i hög ålder. Boken God natt fröken Ann kom 2006.

Utmärkelser

Han var mycket produktiv, och stod bakom dryga 80-talet böcker. Dessutom blev han känd för svenskarna via tv-verk samt som kåsör i tidningar och tidskrifter.

Slas fick också en lång rad priser och utmärkelser, däribland Svenska Dagbladets litteraturpris, de Nios stora pris, Litteraturfrämjandets stora romanpris, Piratenpriset, Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris och Kjellgrenpriset. Han blev också utnämnd till filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Författaren Niklas Rådström träffade Slas som barn.

– Sedan blev vi kompisar när jag var 25 år. Vi har haft ett fantastiskt samarbete. Han var en stor och märklig människa, säger Rådström.

– Jag pratade med honom för en vecka sedan. Då lät han inget vidare, men han har varit sjuk ett tag.

Stig Claesson dog i sitt hem i Stockholm på fredagen, uppger sonen Nils Claesson för TT.

TT