”Mindre kött för en bättre värld”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-07

Vi borde skära ner vår köttkonsumtion för att hjälpa till att stoppa klimatförändringen, anser chefen för FN:s klimatpanel (IPCC) Rajendra Pachauri.

– Starta med en köttfri dag i veckan och minska därifrån, föreslår han i brittiska The Observer.

Den 68-årige indiske ekonomen, själv vegetarian, säger att dietomläggningen är viktig för att minska växthusgaserna och andra miljöproblem som hör ihop med uppfödning av boskap och andra djur.

Livsstilsförändringar

Andra småskaliga livsstilsförändringar skulle också hjälpa till att minska klimatförändringarna, säger han utan att gå in på några detaljer.

– Det är det jag vill understryka. Vi måste verkligen göra nedskärningar i varenda sektor av ekonomin.

På måndag håller IPCC-chefen föredrag i London om just köttproduktionens och köttkonsumtionens inverkan på den globala uppvärmningen.

Nobels fredspris

Pachauri utsågs i förra veckan att leda klimatpanelen ännu en sexårsperiod. Han har varit chef för organisationen sedan 2002. 2007 kom IPCC-rapporten om klimathotet. Den varnade för att utan förändringar skulle jordens stigande temperatur orsaka katastrofala förändringar i klimatsystemet som i sin tur skulle ge svält, torka, stormar och förlust av en mängd djurarter.

2007 fick FN:s klimatpanel Nobels fredspris tillsammans med USA:s före detta vicepresident Al Gore.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln