Efter 734 mordförsök slutar Fidel

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-20

Sjukdmen fick myternas man att avgå

Fidel Castro vet hur man ska styra massmedia.

Genom att meddela sin avgång nu i stället för på söndag som alla väntat lyckade han ännu en gång hamna i världens fokus.

Överlevaren ger upp Fidel Castro kastar in handuken efter nästan 50 år vid makten. Han har överlevt 734 mordförsökt. Tio amerikanska presidenter har gjort allt för att få bort honom, CIA har till och med försökt förgifta hans cigarrer. Men till slut var det sjukdomen som besegrade den gamle kämpen.

Det har gått mer än 49 år sedan Fidel Castro svepte i Havanna och tog över makten sedan den avskydde diktatorn Fulgencio Batista gett upp och flytt.

Castro var skäggig och smutsig efter två års gerillakrig i bergen. Ledsagad av en grupp lika skäggiga och smutsiga män. I munnen hade han en segercigarr.

Det måste det ha känts som en dubbel seger när han tog in på det nyöppnade lyxhotellet Hilton i Havanna.

Han var överallt

Hotellet nationaliserades. Castro la själv beslag på hela 23:e våningen. Därefter döptes hotellet om till Habana Libre, Fria Havanna. Hotelldirektören, som flytt till Miami, var naturligtvis rasande.

Fidel Castro var överallt de där dagarna i början av revolutionen när allt syntes vara möjligt. Outtröttlig. Ibland sent på nätterna brukade han dyka upp i hotellköket för att fixa sig en nattmacka efter en hel dags arbete utan tid för matrast.

Få personligheter i världen är lika omgärdade av myter som Fidel Castro.

Giftiga cigarrer

Berättelserna om alla hemliga hus han hade runt om i Havanna. Om alla barn han påstods ha runt om i Kuba. Hans förmåga att överleva.

För kubanerna är han den framgångsrika advokaten som tog till vapen för att göra en revolution.

Lika beundrad som avskydd, beroende på vem man frågar.

Fidel Castro är listig, brukar kubanerna säga.

Om det kan hans motståndare vittna.

Tio amerikanska presidenter har gjort allt för att få bort honom.

Han har lyckats överleva 734 mordförsök.

När amerikanska underrättelsetjänsten CIA upphörde med att försöka ta livet av honom 1965 hade de till och med försökt förgifta hans cigarrer.

Nu när han till slut lämnar makten så är det sjukdom som tvingar bort honom.