Experterna svarar: så överlevde de i källaren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-30

Det fruktansvärda som hände i Josef Fritzls källare pågick i 24 år.

I vilket fysiskt skick är Elisabeth och barnen?

Här ger läkare svar på några av de frågor som en hel värld nu ställer sig.

Vad händer när man aldrig får solljus?

–?Solljus krävs för att vi ska kunna bilda d-vitamin i huden. Det går att få i sig d-vitamin genom att äta rätt, fet fisk till exempel, men det är mycket svårare. I Österrike finns inte den d-vitaminberikade mjölk som vi har i Sverige. Brist på d-vitamin kan leda till svagt och deformerat skelett, dåliga tänder, kramper, nervositet och trötthet. (IM)

Hur påverkas kroppen av att vara avskärmad från ett normalt liv?

–?Immunförsvaret riskerar att försvagas när man inte får leva i en normal omgivning och träffa andra barn och vuxna. Läkare i Österrike spekulerar nu om detta kan ha varit en direkt orsak till tillståndet för den flicka som vårdas på intensiven. (ML)

Har de här barnen och mamman behövt speciell mat för att hålla sig friska?

–?Vi vet ju inte vad de har ätit, men det är väl troligt att risken för att de ska ha drabbats av bristsjukdomar är högre än vanligt. (ML)

Den här mamman har fött sju barn utan läkarvård, hur klarar man det?

–?Kvinnor har i alla tider fött barn utan läkarvård, så visst går det. Men vid förlossningar utan läkarvård och vid avsaknad av mödravård ökar alltid risken för komplikationer, både för mamman och för barnet. (ML)

Hur vanligt är det att barn blir till med incest?

–?Vetenskapen har inte mycket kunskap om detta eftersom ytterst få fall rapporteras eller blir kända. Antalet studerade barn som har två syskon till föräldrar är långt under hundra. Beskrivna fall av barn som blivit till genom incest tror jag knappt existerar. (JW)

Hur vanligt är det att barn som blir till genom incest föds biologiskt friska?

–?När två kusiner skaffar barn fördubblas risken för att barnen ska få missbildningar, från 2 till 4 procent. När syskon skaffar barn är risken för missbildningar betydligt högre, mellan 25 och 50 procent. Jag skulle anta att risken är minst lika stor när det gäller barn mellan far och dotter. (JW)

Har ett inavlat barn alltid skador från födseln eller kan de uppstå senare?

–?Jag skulle säga att 95 procent av barn med skador efter inavel har haft dessa sedan födseln, och då talar jag enbart om biologiska skador. (JW)

Följ ämnen i artikeln