Han sa nej till lyxrenovering - blev utan el

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-11

"Jag vill kunna bo inom tullarna utan att det kostar för mycket"

Han är den enda hyresgästen kvar i huset. Men han har ett giltigt kontrakt och vägrar flytta.

Nu har värden stängt av både el, vatten och avlopp.

- Han har själv försatt sig i den situationen, säger fastighetsbolagets ordförande.

En månad utan el och vatten. Och nu är avloppet dessutom avstängt. Stephane Bertola har ett giltigt kontrakt och vägrar flytta. Nu är han den enda hyresgästen kvar.

Juridiskt är det enkelt. En fastighetsägare som behöver renovera sitt hus måste först komma överens med samtliga hyresgäster. Går inte det löser man konflikten med förhandling i Hyresnämnden.

På Tjärhovsgatan 22 i Stockholm har Stephane Bertola inte accepterat att hans 17,5 kvadratmeter stora lägenhet lyxrenoveras. Han har heller inte accepterat de lägenheter som värden erbjudit honom eftersom de antingen varit för dyra eller legat för ocentralt.

Erbjöds 300 000 för kontraktet

- Jag vill bo som jag gör nu: inom tullarna utan att det kostar för mycket, säger han.

Värden har också erbjudit honom 300 000 kronor om han avsäger sig sitt kontrakt. Men när Stephane tackade nej blev han av med både el, vatten och avlopp till lägenheten.

- Jag kan acceptera att det blir störningar vid en ombyggnad. Men jag har inte haft vatten och elektricitet sedan den 14 september, säger han i den mörklagda lägenheten.

Häromdagen fick han dessutom ett meddelande på telefonsvararen om att han för sin egen hälsas skull måste flytta omedelbart eftersom det finns asbest kring stammarna.

Men när Stephane kollade med miljöförvaltningen fick han veta att sådan isolering bara kan vara farlig om man river i den. Och det är det ingen som gör i hans lägenhet.

"Vi betalar en semesterresa"

Huset ägs av Möblerade bostäder fastighets AB. Där säger styrelseordförande Lennart Lundh att Stephane får behålla sin lägenhet orenoverad och utan hyreshöjning.

Vad gäller det avstängda vattnet, elen och avloppet anser Lennart Lundh att Stephane själv har försatt sig i den aktuella situationen genom att bo kvar medan renoveringen pågår.

- Om han vill ska vi självklart betala en semesterresa för honom under tiden, säger Lennart Lundh.

Olle Castelius

Följ ämnen i artikeln