Saab stoppar produktionen

Publicerad 2011-06-07

Saab meddelar att man stoppar produktionen av bilar i Trollhättan – igen.

Det är brist på delar som är orsaken, men varför nya leveransproblem uppstått talar Saab tyst om.

– Det är mellan oss och leverantören, säger informationsdirektör Eric Geers.

Fabriken körde igång produktionen måndag den 30 maj. Allt ska ha rullat på bra i tre dagar innan det blev långhelg. Produktionen stannade mitt på dagen trots att de anställda lovats att avtal med underleverantörer skulle ordnas under långhelgen, enligt Göteborgs-Posten.

– Vi har sagt från början att det kan vara lite "stopp and go" under uppstarten. Det är ett känsligt system med just in time-leveranser när alla delar måste komma in samtidigt. Vi sa att hellre att det blir stopp än att inte köra igång, säger informationsdirektör Eric Geers.

Det är inte länge sedan Saab skrev avtal med kinesiska Pang Da om leverans av 1 300 bilar. Det gav 270 friska miljoner i kassan. Stolt deklarerade företagsledningen också att lojala kunder hade lagt beställningar på ytterligare 5 000 bilar.

Hur länge har fabriken stått still och gör den det fortfarande?

– Jag vet inte. Jag kommer inte in i fabriken varje sekund. Det är inget konstigt att det står still, anser Eric Geers.

Tid är pengar och i Saabs fall är det brist på båda. Därför blev det bråttom att rulla igång produktionen när nya pengar kom in. Materialbristen i dag beror, enligt Göteborgs-Posten, på att underleverantörer som inte fått betalt ännu inte har startat produktionen.

Enligt Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen, har Saab långtifrån förhandlat med alla sina leverantörer.

– Jag pratade i förra veckan, men även i dag, med utländska leverantörer som inte har gjort upp med Saab och är kritiska, säger Svenåke Berglie.

Eric Geers bekräftar kort efter att fabriken har stått still sedan lunchtid. Personalen som gör dagskiftet går hem klockan 16 så därför kör produktionen inte igång förrän imorgon igen, säger han.

– Jag vet inte hur mycket vi missat men gör allt för att köra i kapp. Vi hade ju ett stopp på sju veckor innan.

Eric Geers bekräftar också att produktionsstoppet beror på materialbrist. Han säger kryptiskt att det inte kommer in i fabriken.

Varför kommer inte material in i fabriken?

– Det kan jag inte kommentera. Det är mellan oss och leverantören.

Har ni inte förhandlat klart om skulderna?

– Det finns fortfarande diskussioner med leverantörer.

Är det obetalda skulder som ligger bakom materialbristen?

– Jag kan inte säga vad som ligger bakom det här utan bara konstatera att nu har vi en material-problem och kör igång imorgon igen, säger Eric Geers.