Veronika, 23 - ett mysterium

Publicerad 2013-10-02

Gjort sig ett namn på nätet - men ingen vet vem hon är

Bilderna som "Veronika Larsson" lagt ut på sig själv visade sig tillhöra en tjej i Kalifornien. Nu är bloggen nedstängd.

Veronika, 23, har gjort sig ett namn i kommentarsfält och bloggar. Hon har uppmärksammats av The Guardian och genom sina inlägg nästan ödelagt en politisk blogg.

Enda problemet – hon är en bluff.

Emanuel Karlsten, expert på sociala medier.

Vem är Veronika Larsson? Den frågan ställde sig journalisten Jack Werner i tidningen Metro efter att ha upptäckt hennes intellektuella och stundtals provocerande inlägg i tidningars kommentarsfält, bloggar och sociala medier. Trots idog och långvarig research fann han aldrig svaret. Däremot kom han fram till att Veronika Larsson inte finns i verkligheten.

Ödelade politisk blogg

Bilderna som hon lagt ut på sig själv visade sig tillhöra en tjej i Kalifornien och vid en närmare granskning upptäckte han att Veronica Larsson trasslat ihop sig i sina lögner och lämnat olika uppgifter om sig själv i olika forum. Likväl hade hennes påhittade person lyckats få The Guardian att citera henne i sin blogg och i princip ödelägga den politiska bloggen My left wing.

– Det finns en risk att påhittade historier får stort genomslag. Det tycker jag vi har sett historiskt och det tror jag vi kommer att få se mer. Flera stater, Kina till exempel, försöker systematiskt använda sociala medier för att förändra bilden av ett samhälle och en debatt, säger Emanuel Karlsten, expert på sociala medier.

"En digital fasad"

Och enligt honom är historien om Veronika Larsson inte unik.

– Det finns fler sådana fall där människor som av olika anledningar inte kan eller vill stå för sin egen identitet istället bygger upp en digital fasad där de använder en tillverkad person, säger han.

Han menar att det på ett sätt är helt naturligt att vilja skapa trovärdighet i sin egen berättelse genom en annan, riktig, person.

– Helt klart är personen bakom Veronika en manisk person som lagt ner så mycket tid på att kommentera andra. Samtidigt lägger andra ner lika mycket tid på föreningar, politik eller torgmöten, säger han.

"Inget stort problem"

Emanuel Karlsten anser att vi inte ska oroa oss alltför mycket för att få våra egna identiteter stulna av personer som behöver bilder eller information till en uppdiktad person.

– Jag tror inte att problemet är särskilt stort, samtidigt är problemet för de som drabbas gigantiskt. 

Han anser att man alltid bör vara försiktig med vad man publicerar och det är viktigt att vara medveten om att det kan missbrukas av andra.