Storm ställde till problem i Skåne

Uppdaterad 2014-03-15 | Publicerad 2014-03-14

Stormen slog till mot Skåne under natten och har ställt till med problem.

Tågtrafik har ställts in, träd har blåst ner och en bil blåste av vägen.

I Sjöbo blåste en skåpbil ner i diket på väg 13 strax före klockan sex på lördagsmorgonen, uppger polisen. Föraren ska ha klarat sig utan några allvarligare skador.

I Lund fick polisen rycka ut efter larm om spånskivor som flög runt på Clemenstorget och enligt uppgifter blåser byggnadsmaterial runt i centrala Malmö och nedfallna träd rapporteras ligga runt om på vägarna i länet.

Tåg ställs in

Polisen uppger också att en byggnadsställning vält över två bilar i Malmö.

Samtidigt fick tågtrafik ställas in, bland annat på Ystadsbanan.

Pågatågen på Västkustbanan mellan Helsingborg och Ängelholm är fortsatt inställda. Trafikverket räknar med att tågen kan börja gå igen först vid 12-tiden i dag, skriver TT. Ett kontaktledningsfel mellan Malmö och Lund gör att tågtrafiken på södra stambanan kan drabbas av stora förseningar under dagen.

Också i Bohuslän stoppades tågtrafiken, rapporterar TT. De på Bohusbanan mellan Dingle och Munkedal på grund av att ett träd fallit ner på spåret.

Vid 10-tiden på förmiddagen var stormen i Skåne över, men det kommer att fortsätta blåsa i södra Sverige under lördagen.

– Det är fortfarande friska byar i Götaland och Svealand och kommer att vara det under större delen av dagen, säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

Fortfarande blåser det stormbyar över Gotland, men även de kommer att avta under dagen, enligt SMHI. Som mest uppmättes 29 meter per sekund vid Hallands Väderö.

Totalstopp i norr

Under fredagen stormade det också rejält över Lapplandsfjällen.

All tågtrafik på Malmbanan mellan Kiruna och Narvik är inställd fram till nästa torsdag då ett tåg med containrar spårade ur i morse och rev ned både stolpar och kontaktledningar.

På Trafikeverkets pressjour uppger man att det är ungefär tio containrar som ligger vid sidan av järnvägen och att det sedan är en sträcka på 300 meter där ungefär 10 kontaktledningar måste bytas ut.

Tågtrafiken på Malmbanan går heller inte att ersätta med buss, då även E10 mellan Björkliden och norska gränsen är avstängd – något som strandsätter resenärer i trakten.

– Där det stopp, säger Denny Josefsson.

Enligt SMHI ligger kalluften kvar i hela landet under helgen och även in i nästa vecka – vilket kan göra väglaget förrädiskt på många håll.

– Det är klart att det är risk för halka i de områden där det snöar och är minusgrader, säger Denny Josefsson.

Senare i helgen stabiliseras vädret och södra Sverige kan få upp till fem plusgrader – men enligt SMHI kan ett nytt oväder med kraftiga vindar komma in över Norrland nästa torsdag och Svealand och södra Sverige kan räkna med snö eller regn.