Nu ska vi äta som om det vore 1970

Publicerad 2013-11-20

Experten: Dags att skära ner på kött - och på ost

Matskribenten och programledaren Lotta Lundberg ger två exempel på ­nyttig mat från 1970-talet: råkosttallriken och den bortglömda sardinen i tomatsås.

Osten har hamnat i onåd.

Den är - precis som ­köttet - en klimatbov.

- Vi äter dubbelt så mycket ost och 50 procent mer kött än på 1970-talet, säger Anna-Karin ­Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.

Vi måste äta mindre kött och ost för att bli klimat­smarta och hälsosamma. Det slår Livsmedelsverket fast i en ny rapport.

Vår konsumtion av dessa två har ökat markant sedan 1970-talet. Samtidigt äter vi mindre av de ­säsongsmässiga rotfrukter som då var populära.

- På 1970-talet var fortfarande maten dyr. Därför åt vi lite kött och mycket ­potatis, ris och pasta, säger Lotta Lundgren, matskribent och programledare för SVT:s ”Historieätarna”.

Priset har sjunkit rejält

Priset på kött har minskat drastiskt sedan Sveriges inträde i EU. Ett allt effektivare globalt jordbruk spelar också in.

- En fläskkotlett kostar ­lika mycket nu som det gjorde då i reda pengar. Det klart att det är en förklaring till varför vi äter mer kött i dag, säger Lotta Lundgren.

Hon ger två exempel på nyttig mat från 1970-talet: råkosttallriken och den bortglömda sardinen i tomatsås. Dessutom hade vi en mer avslappnad inställning till matlagning. Att kunna umgås med andra under enkla former var viktigare än det som låg på tall­riken.

- Då fanns det inga krav på att servera något nytt och märkvärdigt . Du kunde bjuda på helgratinerad falukorv på en bädd av spagetti.

Bra för de flesta

På en tallrik i dag har mängden kött, kyckling, ägg och mejeriprodukter ökat avsevärt, jämfört med 1970-talet. Framför allt äter männen för mycket kött, 50 procent mer än kvinnorna.

- Om man vill göra en insats för miljön är det bra att se över hur mycket och vilket kött man äter. Man kan till exempel välja naturbeteskött, ekologiska eller klimatcertifierade produkter, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.

Vi gör både miljön och ­våra kroppar en tjänst om vi ser till att fylla tallriken med mer rotfrukter, kål, lök, ­bönor, linser och ärtor.

- Det är inte inget problem rent näringsmässigt om man drar ner lite på mängden kött. De flesta av oss skulle må bra av att äta lite mindre, säger hon.

Detta stod på bordet 1970

Ugnsgratinerad falukorv.

Kall tunga

Torskblock

Torskrom

Chili con carne

Sardiner

Prickig korv

Kokt ägg

Helgratinerad falukorv

Konserverad skinka

Potatis

Ris

Pasta

Bröd

Råkost

Fakta: Lotta Lundgren

Tips på miljösmarta matval

Minska på köttet, ät mer grön­saker. Pröva att några gånger i veckan byta ut nöt, lamm, gris eller kyckling mot vegetariska rätter. ­Eller minska på köttportionen.

Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till ­exempel miljömärkt fisk.

Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grön­saker. Välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong.

Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks. De påverkar miljön ­utan att bidra med så mycket näring.

Minska svinnet, förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester.

Källa: Livsmedelsverket

ANNONS