Raset för SD: Lägsta siffran – sedan 2012

Publicerad 2014-03-10

Sverigedemokraterna backar rejält och får sitt lägsta resultat sedan september 2012. Partiet tappar därmed sin plats som tredje största parti till MP.

– Vi brukar inte kommentera motstridiga resultat, uppger SD:s pressansvarige Martin Kinnunen.

Samtidigt är uppförbacken för Fredrik Reinfeldts regering brant.

Inte sedan 2012 har Sverigedemokraterna uppvisat så lågt väljarstöd. I början av mars får partiet 9,4 procent, en nedgång med 1,8 procentenheter sedan förra månaden.

Det skulle, om valet var i dag, innebära att Miljöpartiet övertar rollen som landets tredje största parti.

SD:s pressansvarige Martin Kinnunen uppger till Aftonbladet:

– Åkesson brukar inte kommentera mätningar när det ges motstridiga resultat. Vi kommenterar uppgång i Metro i dag.

Enligt Metro/Yougovs mätning går SD framåt och hamnar på 11,5 procent.

Alliansen fortfarande efter

Enligt mätningen ligger Alliansen fortfarande 12,7 procentenheter bakom det rödgröna blocket.

– Men det är fortfarande ­väldigt många väljare som ­inte har bestämt sig, säger partisekreterare Kent Persson (M).

Drygt sex månader före riksdagsvalet ser det också ut att bli en tuff uppgift för Alliansen att vinna för tredje gången i rad. Alliansen går framåt något och får stöd av 37,6 procent av väljarna.

Men gapet till den rödgröna oppositionen är fortfarande stort.

Egen majoritet

S, V och MP har stöd av 50,3 procent, vilket innebär en ledning på 12,7 procentenheter. Skulle det vara val i dag innebär det en egen majoritet och S-ledaren Stefan Löfven skulle bli statsminister.

Alliansen låg under stort även inför valet 2010.

– Gapet är större nu än vad det var vid samma tid för fyra år sedan. Samtidigt tror jag att Alliansen har möjlighet att hämta ikapp, säger opinionsanalytikern Felix Åberg på United Minds.

– Valstriden har inte riktigt börjat ännu och borgerliga väljare är sämre mobiliserade. Alltså tror jag att det kommer att gynna regeringen när ­alternativen utkristalliseras tydligare.

C klarar spärren

Enligt Felix Åberg lider regeringen av att deras profilfrågor inte är de mest omdiskuterade.

– För fyra år sedan handlade debatten mer om ekonomi och skatter. Det gynnade regeringen som hade förtroende i frågorna. Nu handlar det om skola och välfärd, frågor där Socialdemokraterna har högst förtroende. Det finns dessutom många som tycker att utvecklingen i Sverige går åt fel håll.

C klarar sig över riksdagsspärren i mätningen, medan KD skulle ramla ur riksdagen om det var val i dag.

M: ”Vi är inte nöjda”

Partisekreteraren Kent Persson (M) menar att det nu behövs ett lyft för hela Alliansen.

– Vi är inte nöjda med läget just nu. Men det är fortfarande väldigt många väljare som inte har bestämt sig och vi ser att rörligheten är stor, säger han.

Persson tror att diskussionen mer och mer kommer handla om ekonomi ju närmare valet kommer.

– Det nya ekonomiska läget kommer kräva att man finansierar sina förslag krona för krona. Vi kommer att ge gemensamma besked. Det ställs emot en socialdemokrati som nu åker land och rike runt och lovar en massa saker som är ofinansierat och utan att kunna ge besked vem de ska genomföra sina förslag med, säger han.

S: Många trötta på regeringen

S rycker framåt med 1,8 procentenheter och får 33,0 procent.

– Svenska folket och många väljare är väldigt trötta på en regering som inte löser Sveriges framtidsfrågor. Folk är oroliga för utvecklingen i skolan, äldreomsorgen men framför allt för att arbetslösheten inte minskar i den takt som de förväntar sig, säger partisekreteraren Carin Jämtin (S). 

Tar inte ut segern i förskott

Partiet ligger dock under det mål man satt upp om att då minst 35 procent av rösterna i valet i höst. Enligt både Jämtin och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är det nu viktigt att det inte sprider sig en känsla i partiet av att valet redan är vunnet.

– Det är klart att vi har en bra position - men det är långt till valet. Vi får inte slå oss till ro, nu gäller det att vara på tå ända fram till valdagen. Det kommer att bli väldigt, väldigt hårt, säger Löfven.

Följ ämnen i artikeln