Vilka är EU-parlamentets viktigaste uppgifter?

Uppdaterad 2014-05-19 | Publicerad 2014-05-07

Från början kallades parlamentet en diskussionsklubb. Men vid varje nytt fördrag har dess makt ökat och nu är det en av EU:s mäktigaste. De viktigaste uppgifterna är:

Aftonbladets
valkompass

1. Lagstiftning. Här delar parlamentet, på de flesta områden, makten med ministerrådet. 60 procent av lagstiftning som passerar genom den svenska riksdagen har sitt ursprung i EU.

Skatter och utrikesfrågor kan parlamentet inte besluta om.

2. Budgeten. När det gäller EU:s budget är det önskvärt att parlamentet och ministerrådet blir överens. Viss oenighet accepteras dock och då är det parlamentets linje som gäller, utom när det gäller jordbruk. Där måste ledamöter och ministrar vara överens.

EU:s sjuåriga långtidsbudget måste parlamentet också godkänna. Blir de inte överens med ministerrådet kan den gamla budgeten förlängas.

3. Godkänner. Parlamentet godkänner, ­eller förkastar, förslaget till ny ordförande för EU-kommissionen, resten av kommissionen (som helhet), internationella fördrag mellan EU och andra länder eller internationella organisationer.

4. Kontrollerar. Kan ­avsätta EU-kommissionen. Visar missnöje eller lyfter frågor genom att ställa skriftliga eller muntliga frågor till kommissionärer och ministrar.

Följ ämnen i artikeln