Många svenskar saknas

Uppdaterad 2013-11-14 | Publicerad 2013-11-13

Svårt att få kontakt

En knapp vecka efter tyfonens framfart i Filippinerna har det svenska utrikesdepartementet (UD) fortfarande inte uppgifter om vad som hänt ett 30-tal svenskar i landet.

– Det är klart oroande. Vi vet helt enkelt inte var de är eller hur de mår, säger UD:s kommunikationschef Charlotta Ozaki Macías till TT.

Hon understryker samtidigt att det inte finns några bekräftade uppgifter om eventuella omkomna eller skadade svenskar.

Förhoppningen är att bristen på uppgifter helt enkelt beror på förstörda kommunikationer, men UD förbereder sig likväl på tragiska besked. En särskild snabbinsatsstyrka på fyra personer är nu på väg till Filippinerna från Stockholm.

– Det är personer som är vana att jobba i krissituationer, säger Ozaki Macías.

Söker släktingar

Flera svenskar söker nu efter släktingar som bor i Filippinerna. Däribland May Joy Ågren, i västerbottniska Bygdsiljum, som letar efter tre kusiner och deras familjer i Tacloban.

– Vi har lyckats få kontakt med 18 släktingar och deras kusiner och de mår bra. Sedan har vi också fått veta att två kusiner och deras barn har dött, säger May Joy Ågren.

Två av hennes kusiner på Filippinerna, Rachel och Rohel, försöker nu ta sig till Tacloban för att söka efter deras gemensamma släktingar.

– Planen är att hyra ett hus och ta hand om alla som behöver hjälp, säger May Joy Ågren.

Cirka 2000 svenskar på plats

Siffrorna om hur många svenskar som befinner sig på Filippinerna varierar. UD uppger att cirka 2 000 svenskar finns på plats men betonar att de inte är en exakt siffra.

– Vi vet att det finns tusen fast bosatta på Filippinerna och att cirka tusen turister finns i området men eftersom många reser som backpackers är antalet osäkert, säger Camilla Åkesson Lindblom, informatör vid UD.

Enligt henne arbetar UD aktivt för att nå de svenskar som de fortfarande inte fått kontakt med och som de misstänker finns i de drabbade områdena.

– Vi ringer, mejlar och sms:ar men det är väldigt svårt att få kontakt som situationen ser ut nu, säger hon.

Hjälp från Bangkok skickad

UD har tidigare uppgett att 20 svenskar saknas men enligt Camilla Åkesson Lindblom finns inga exakta uppgifter.

– Antalet ändras upp och ner hela tiden. Anhöriga kan ringa och säga att de inte fått kontakt för att sedan höra av sig och säga att de har det, säger hon.

På Filippinerna finns två konsulat, ett i Manila och ett i Cebu, som UD står i konstant förbindelse med.

– Vår svenska ambassad ligger i Bangkok men i går sände vi ner en eller två personer därifrån för att hjälpa till vid konsulatet i Manila, säger hon.

Personalen ska bistå svenskar med provisoriska pass och med hjälp att föra över pengar.

UD arbetar även med den norska ambassaden som ligger i Manila samt Filippinsk räddningstjänst och lokala myndigheter.

– Jag kan inte säga hur bra räddningstjänsten och myndigheterna fungerar just nu men vi står i kontakt med dem hela tiden, säger hon.

"Jag sa åt dem att de måste sätta sig i säkerhet"

Även Judita Advincula från Växjö söker sina anhöriga som hamnat mitt i katastrofen. Hon har inte kunna nå sin syster, Isabelita Arancina eller bror, Danilo Arancina, sedan i torsdags kväll och är nu mycket orolig.

– Jag sa åt dem att de måste sätta sig i säkerhet. Jag är själv uppväxt i Tacloban och vi har alltid haft tyfoner men aldrig någon av den här styrkan. Nu kan jag bara hoppas och be för dem att de lever, säger hon.

"Folk är oroliga"

Fredrik Lautmann är före detta kyrkoherde i Leksand och har varit på plats i Manila sen i torsdags. Lautmann är, tillsammans med en kollega, i landet i sitt nya ämbete för Svenska kyrkans internationella arbete.

– Folk är oroliga och jag har bevittnat en hel del hemskheter. På det värsta områdena var det förödelse på cirka 70 till 80 procent. Det här är illa med tanke på att tyfonen kom i kombination med jordbävningen som drabbade landet förra månaden. Annars är de rätt vana vid tyfoner, säger Fredrik Lautmann.

Bloggare fann svenska Frida och Adrian

Frida Valtonsson, 20 år från Sölvesborg och hennes pojkvän Adrian Ceimertz, 20 år från Kristianstad hade varit på resande fot sedan i maj och när tyfonen drog in över Filippinerna befann de sig på ön Boracay. Då bröts all kontakt med omvärlden och Fridas mamma, Mari Jonsson och Adrians pappa, Lars Ceimertz, svävade då mellan hopp och förtvivlan. Båda kontaktade bloggaren Norm Schriever som bor på Filippinerna och som nu ägnar all sin tid åt att försöka nå saknade människor efter katastrofen.

– Jag kände att jag ville hjälpa till och det jag kunde göra var att se till att skapa kontakt mellan Boracay och världen via internet, säger han.

Sedan dess har människor från hela världen sänt meddelande om deras saknade via mail, twitter, blogg och youtube.

– Flera av dem som har hört av sig saknar personer från Sverige men ärligt talat vet jag inte riktigt hur många det är, säger han.

Däremot kunde han vid lunchtid under tisdagen (svensk tid) meddela att Frida och Adrian nu är återfunna och att de mår bra och lättnaden hos deras föräldrar var stor när beskedet kom.

– Hoppet fanns där hela tiden men det är naturligtvis helt fantastiskt att veta att hon är välbehållen, säger Mari Jonsson.

– Det är alldeles fantastiskt! Det kan inte bli bättre än så här efter dessa ovisa dagar. De ska uppdatera sin reseblogg nu under dagarna så då får vi se och läsa om vad som har hänt, säger Lars Ceimertz.