Samtycke över blockgränserna

Publicerad 2014-01-18

Bara S, M och SD är fortsatt negativa till ändring av sexualbrottslagen 

Fem av åtta riksdagspartier står bakom ett lagligt krav på samtycke i sexualbrottslagstiftningen. Men riksdagens två största partier, S och M, är fortsatt negativa, liksom SD. En manifestation för en lagändring samlade i dag drygt 3000 människor på Medborgarplatsen i Stockholm.

– Nu är det S och M som tävlar om jumboplatsen. Det är valår i år, vi vill ha svar från Rosenbad och riksdagshuset. Ge oss en samtyckeslag – nu, sa professorn i statsrätt, Madeleine Leijonhufvud.

Kravet på att samtycke ska finnas med i sexualbrottslagstiftningen seglar nu upp som en het fråga under valåret 2014. Men frågan splittrar båda blocken. I Alliansen är Moderaterna fortfarande emot en ändring av lagen, och bland de rödgröna ställer sig Socialdemokraterna avvaktande.

– Jag tror att den debatt som pågår nu kommer att påverka både M och S. Nu finns det en större politisk bas för att få till en diskussion, säger Birgitta Ohlsson (Fp), en av talarna under manifestationen.

Hon tror också att frågan kan bli viktig i valrörelsen.

– Jag hoppas att frågor som rör feminism i allmänhet och mäns våld mot kvinnor ska bli en av de hetaste valfrågorna, och så ser det också ut att kunna bli, säger hon.

MP pressar S i frågan

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson finns också på plats på Medborgarplatsen. Enligt henne försöker MP påverka S så att de ändrar sig.

– I den senaste partiledardebatten ställde jag frågan till S. Jag försökte pressa dem. Mikael Damberg(S) sa inte nej, han sa att de skulle tänka på saken.

Vänsterpartiets Rosanna Dinamarca står längst fram i folkhavet och lyssnar på talarna på scenen. Hon tror att den starka opinionen kommer att få partierna som i dag är emot att ändra riktning.

– Se bara på alla människor som samlas här i dag. Det är någonting som håller på att hända i den här frågan.

Partiet splittrat

I Socialdemokraterna har partiets rättspolitiske talesperson Morgan Johansson tidigare gått ut och sagt att S inte kommer ändra sig i frågan. Men internt är partiet splittrat. Viviane Macdisi tillhör partitoppen i S och sitter i partistyrelsen, hon är också jurist. Hon beklagar att partiet inte står bakom en lagändring.

– Jag tycker verkligen att det är synd. Det behövs en förändring i lagstiftningen. Jag tycker att vi, precis som Folkpartiet, borde vara tydliga i den här frågan. Jag kommer att använda den plattform jag har och försöka driva på åt det hållet.

Viviane Macdisi tror att både partiets medlemmar och väljare tycker att de senaste domarna i våldtäktsmålen är stötande.

– Min förhoppning är att det är en tidsfråga innan S ändrar uppfattning. Tills dess är det speciellt SSU och Kvinnoförbundet som borde driva på i den här frågan, säger hon.

Hyllade Gudrun Schyman

Det parti som rev ner flest applåder och fick de tusentals som samlats på Medborgarplatsen att jubla, var inte någon representant från riksdagens partier. Det var den förre vänsterledaren och Feministiskt Initiativs talesperson Gudrun Schyman.

– Nu är det feminismens genombrott. Nu kommer äntligen den tid som vi kommer att beskriva i historien som då det påbörjades det paradigmskifte som vi så gärna och hett längtat efter, så många jorden över. Då påbörjades den tid då vi slutade se varandra som kön och började se varandra som människor, sa hon.