Här är Sveriges bästa skolmatsal

Publicerad 2016-09-16

Nu har Sveriges bästa skolmat utsetts – och vinnaren är Brunnsboskolan i Göteborg.

Varje år utser White Guide Junior och White Guide Senior årets offentliga måltider på en stor gala. Och nu står det klart att Brunnsboskolan i Göteborg kammar hem priset i kategorin ”Årets skolrestaurang”. 

– Det är fantastiskt roligt! säger köksmästaren Ola Hall.

Det är han och sex andra kockar som står för maten i skolrestaurangen El Cielo.

– Vi är ett antal starka kockpersonligheter som skojar och bråkar och som älskar att laga mat tillsammans.

Lagar all mat från grunden

Enligt honom har de i ett antal år jobbat med att tänka att de ska arbeta som på vilken restaurang som helst.

– Vi lagar allt från grunden, vare sig det är köttbullar eller biffar använder vi färska råvaror och har alltid nybakat bröd till lunchen.

Det finns alltid minst tre rätter att välja på: en huvudrätt, en andrarätt och dagens soppa. Dessutom finns det olika sorters tilltugg och en salladsbuffé. Fredagens lunch bestod bland annat av fiskgryta med vinkokta musslor och potatis.

”De flesta skolor glömmer lugn och ro”

Han tror att alla skolor skulle kunna följa Brunnsboskolans exempel. Det räcker att man har bra utrustning, välfungerande ugnar och stekbord, vilket flera skolor har.

– Vi har inte en högre personaltäthet än någon annan skola. Har man standardutrustningen kan vem som helst laga vår mat, säger han och fortsätter:

– Varför inte testa att laga mat från grunden en eller två dagar i veckan? Det är så mycket roligare. Om man inte älskar att laga mat innan så gör man det efter, säger han.