Tyskland har blivit ett land som alla andra

Efter örfilen mot Merkel finns stora främlingsfientliga partier i nästan hela Västeuropa

Angela Merkel.

Angela Merkel har fått en örfil av väljarna och Tyskland har blivit ett land som alla andra.

Nu finns stora främlingsfientliga partier över så gott som hela Västeuropa. Östeuropa behöver inga.

Europas politiska karta är på väg att ritas om.

Opinionsmätningarna spådde stora framgångar för extrempartiet Alternativ för Tyskland, AfD, i delstatsvalen. De hade fel.

Framgångarna blev större än förväntat.

Drygt 24 procent av rösterna i Sachsen-Anhalt och näst största parti. En förklaring är att delstaten ligger i östra Tyskland där missnöjet med flyktingströmmen är allra störst.

Men AfD överträffade de höga förväntningarna även i de två västliga delstaterna. 15 procent i Baden-Württenberg och dryga 12 procent i Rheinland-Pfaltz. Även om det bara handlar om delstatsval är det rena jordskredet i tysk politik.

För Angela Merkel är det en rejäl käftsmäll. Hennes humana flyktingpolitik har uppenbarligen inte gått hem hos en stor minoritet i Tyskland. Allt färre tror på det som Merkel sa när flyktingvågen inleddes förra året, ”Wir schaffen das” – ”Vi klarar det”.

Alltmer ensam

Merkel ställs nu inför valet att ta hänsyn till den flyktingkritiska opinionen eller fortsätta på den mer generösa vägen. Hon blir alltmer ensam. Nästan alla länder i Europa, inklusive flyktingvänliga Sverige, har nu fokus på att kraftigt minska flyktingströmmen.

Valresultatet försvagar också Merkels ställning i EU-kretsen i flyktingfrågan. Det blir svårare för henne att driva igenom avtalet med Turkiet och få alla att gå med på gemensamma flyktingkvoter på EU-toppmötet i nästa vecka, när motståndarna vet att hennes stöd på hemmaplan minskar.

Nästa år är det val till förbundsdagen. Om AfD når samma framgångar kan de bli ett hot mot Merkels maktställning. Redan i dag har Merkel börjat röra sig i mer restriktiv riktning i flyktingfrågan för att motverka AfD. Ett parti som missade femprocentsspärren vid förra valet och sedan dess skakats av inbördes strider.

Det är först det senaste halvåret sedan AfD bytt fokus från att vara emot euron till att vara emot flyktingar som de lyft i opinionen.

Barriär riven

Valresultatet innebär att Tyskland för första gången sedan andra världskriget fått ett högerpopulistisk och främlingsfientlig parti med kapacitet att ta sig in i den tyska riksdagen. Nynazistiska NPD har aldrig varit något hot nationellt.

Resultatet betyder också att det nästan inte längre finns något land i Västeuropa som inte har betydande högerextrema eller högerpopulistiska partier.

Länge undrade många hur det kunde komma sig att främlingsfientliga partier inte klarade av att växa i länder som Sverige och Tyskland. När SD klarade fyraprocentsspärren ansågs Tyskland fortfarande vara immunt tack vare sitt nazistiska förflutna och förföljelsen av judarna.

Nu har även den barriären rivits. Tyskland har precis som Sverige blivit ett land som alla andra.

Regeringsställning

Det kan få stora följder för den politiska utvecklingen i hela Europa. I en inte alltför avlägsen framtid kan högerpopulistiska partier vara med och styra ett stor antal länder i Västeuropa. Så som de redan gör i exempelvis Norge och Finland.

I Östeuropa behövs det inga främlingsfientliga partier. Där säger av de etablerade partierna redan nej till att ta emot flyktingar, särskilt om de är muslimer.

Högerpopulisterna är dessutom nästan alltid starkt EU-kritiska, för att inte säga fientliga.

Europa kan i framtiden komma att se väldigt annorlunda ut mot vad vi vant oss vid.

Följ ämnen i artikeln