Nu kan Laith skratta igen

Publicerad 2015-09-08

Fyrbarnspappan Laith Majid från Syrien fångades på bild när han grät och höll om sina barn efter resan över Medelhavet.

Nu kan Laith och hans familj skratta igen. Nya bilder visar hur familjen kommit fram till Berlin och säkerheten.

Laith Majid grät och höll krampaktigt om sina barn. I mörkret stod de på stranden i Grekland och hade överlevt båtresan över Medelhavet. Samma resa som har lett till tusentals flyktingars död.

Familjen tillhörde en grupp personer som tog sig över till ön Kos i en läckande gummibåt. De var åtta personer på den lilla båten som var byggd för att rymma tre.

Ögonblicket fångades på bild av fotografen Daniel Etter.

"Har aldrig blivit så berörd"

– Jag har aldrig blivit så berörd av en bild, säger Etter själv till The Independent.

Bilden publicerades i New York Times och delades av tusentals människor på sociala medier i hela världen.

Nu, några veckor senare, visar det sig att det slutade lyckligt för Laith Majid och hans familj. Laith, 44, hustrun Neda, 43, sönerna Mustafa, 18, Ahmed, 17, Taha, 9, och dottern Nour, 7, har kommit fram till säkerheten i Berlin, skriver Bild. En bild från The Guardian och aktivistgruppen Europa says Oxi visar hur familjen skrattar och ler vid ankomsten i Tyskland.

Det tog familjen fyra veckor att ta sig från Kos till Tyskland. Bland annat genom en mardrömsresa från Aten till Berlin i en stängd lastbil. Endast under nätterna kunde barnfamiljen komma ut och ta korta pauser.

Flydde IS och inbördeskriget

Familjen flydde från den syriska staden Deir Ezzor som skakats av våldet mellan rebeller och regeringsstyrkor, och som senare ockuperades av Islamiska staten. De hade flera erbjudanden från länder dit de kunde komma men valde Tyskland.

– Angela Merkel är jättebra. Hon är som en mor för oss, säger Neda.

Yngsta dottern Nour har fortfarande mardrömmar om nätterna. Hon drömmer om den hemska natten på Medelhavet. Då brukar hon hålla om sin mamma i sängen, skriver Bild.

– Vi vill aldrig mer ge oss ut på havet, säger pappa Laith Majid.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset