”Vi kan segla om ett par dagar”

Uppdaterad 2016-01-06 | Publicerad 2016-01-05

Danske Calle Vangstrup från nätverket Medmenneskesmuglere är beredd att segla med flyktingar till Sverige. Han menar att id-kontrollerna har skapat en marknad för hänsynslösa smugglare. Calle Vangstrup vill erbjuda gratis transport – trots att han riskerar ett fängelsestraff.

– Mitt straff är så litet i förhållande till flyktingarnas straff. De riskerar livet för att komma fram.

– Vill de över så seglar vi. Det går att ordna på ett par dagar, säger Calle Vangstrup, nätverket för Medmenneskesmuglere.

Calle Vangstrup möter upp oss utanför ett kafé i centrala Köpenhamn. Han ingår i en grupp aktivister som starkt ifrågasätter både svensk- och danskflyktingpolitik. Att införa gränskontroller och id-krav förstätter flyktingar i en besvärlig situation.

– Det skapar en marknad för hänsynslösa smugglare. Dels kan de kräva flyktingar på stora summor pengar och dels utsätta dem för livsfara, säger Calle Vangstrup.

”Finns en fara”

Tankarna går till tragedin i Österike förra året då 71 flyktingar kvävdes till döds i en lastbil. Liknande händelser kan mycket väl ske på gränsen till Sverige, menar Calle Vanstrup. Han ser olika scenarier där flyktingar tar enorma risker för att nå sitt slutmål.

– Det finns också en fara att man gömmer sig på en containerbåt. Eller blir inlåst av smugglare i en container och sedan inte kan ta sig ut. Då kan man frysa ihäl eller kvävas. Om det sker så håller jag svensk och dansk regering skyldig.

Nätverket vill förhindra detta genom att erbjuda gratis transport. Båt är förstahands alternativet då det minskar risken för att stoppas.

– Den danska kustbevakningen är obefintlig. Så båt är ett bra alternativ, säger Calle Vangstrup.

”Främst av säkerhetsskäl”

Kustbevakningen på den svenska sidan är förstärkt sedan början av december. Nu patrullerar två fartyg Öresund dygnet runt.

– Det är främst av säkerhetsskäl. Kommer det flyktingar i undermåliga båtar ska vi snabbt kunna sätta dem i säkerhet. Vi tvingar ingen att vända och visiterar inga dokument ute till havs, säger John Christoffersson, vakthavande på Kustbevakningen sydväst.

Den svenska kustbevakningen oroar inte Calle Vangstrup så mycket. När flyktingarna väl har satt sin fot på svensk mark så har de rätt att söka asyl. Däremot är han alltid spänd dagarna före avsegling. Aktionen kan stoppas på land.

– Man tänker på det dygnet runt och är orolig för att polisen ska dyka upp. Det blir en blandning av rädsla, stress och lyckorus.

”Alla var lyckliga”

Lyckan kommer främst ute till havs. Då smittar flyktingarnas glädje.

– När vi seglade förra gången blev flyktingarna gladare ju närmare Sverige vi kom. Det hörde man på deras röster. När vi klev iland var alla lyckliga. Några ville ta mobilbilder med oss som ett minne.

Än så länge finns ingen ny resa inbokad. Det är i alla fall vad Calle Vangstrup vill förmedla. Att gå ut i media och tala om när man tänker segla är kontraproduktivt.

Då ökar risken att bli gripen.

Calle Vangstrup och tre andra aktivister riskerar redan åtal för smuggling. Tidigt i höstas seglade de till Sverige med ett 20-tal flyktingar. Trots risken för att dömas till fängelse är Calle Vangstrup beredd att hjälpa ännu fler.

– Mitt straff är så litet i förhållande till flyktingarnas straff. De riskerar livet för att komma fram.

Följ ämnen i artikeln