Expert: Sannolikt att det blir fler USA-trupper

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-10-30

USA byter strategi.

På fredagskvällen kom nyheten att landet går in med marktrupper, omkring 30 specialsoldater, för första gången i Syrien.

– Det är ganska sannolikt att det blir fler, säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Amerikanska specialstyrkor kommer att sättas in i Syrien. Det rör sig om 20 till 30 militära rådgivare som ska stationeras i norra Syrien, enligt Reuters. De kommer inte att sättas in i strid utan ägna sig åt utbildning och informationsinsamling.

Men beskedet innebär en stor förändring i USA:s strategi i Syrien eftersom det är första gången USA går in med marktrupper i landet.

– Det innebär just nu att den tidigare strategin inte har fungerat. Det här är nödvändigt för att USA måste bekämpa IS, säger Jan Hallenberg, professor vid Försvarshögskolan.

”Blir sannolikt fler”

Marktrupperna kan göra flera saker, enligt Hallenberg. Bland annat hjälpa syriska motståndsgrupper, bistå med information i attacker som mot IS "huvudstad" Raqqa och peka ut mål som amerikanskt stridsflyg ska attackera.

– 20 till 30 människor är väldigt få men det är ganska sannolikt att det blir fler, säger Jan Hallenberg.

Att det däremot skulle gå in stora stridsstyrkor från USA i Syrien är något som han utesluter.

– Det här är bara typen av specialsoldater som skickas i hundratal.

Spänner musklerna mot Putin

"Det finns ingen militär lösning på konflikten i Syrien", säger John Earnest, presstalesperson vid Vita huset, på fredagskvällen. Det handlar ytterst om politisk förändring, menar han.

Jan Hallenberg säger att Rysslands bombningar i Syrien påverkar USA:s beslut. Han menar att man spänner musklerna mot Ryssland och att vi inte kan utesluta fler bombningar från både Obama och Putin.

Hur kommer beslutet att påverka situationen i Syrien?

– Kaoset är redan totalt. Men jämfört med Rysslands bombningar är det marginellt, säger Jan Hallenberg.

Han påpekar att även om Syriens president Bashar al-Assad motsätter sig aktionen så spelar det ingen roll.

– Det spelar ingen roll vad han tycker. Han kan yttra sig, men han kan inget göra.

Stora maktspelare i Syrien träffades i Wien på fredagen för att nå en politisk lösning på kriget. Iran deltar för första gången, vilket sätter samtalen i ett nytt ljus.

Följ ämnen i artikeln