Hyllar Hamas – bjöds in av S

Uppdaterad 2015-06-05 | Publicerad 2015-06-04

Den palestinske politikern Nabeel Shaath var en av talarna på S-kongressen i helgen.

Han beskrivs som en viktig fredsförhandlare – men på videor på nätet hyllar han Hamas väpnade gren.

– Jag kände inte till det. Jag har talat om för honom att jag tycker det är ett olämpligt uttalande, säger Andrine Winther internationell sekreterare för Socialdemokraterna.

Andrine Winther, internationell sekreterare för Socialdemokraterna, kände inte till videoklippet innan Nabeel Shaath bjöds in till kongressen.

Nabeel Shaath bjöds in som representant för Socialdemokraternas palestinska systerparti Fatah. Under sitt tal hyllade han Socialdemokraternas hållning i Palestinafrågan och uppmanade till fortsatt arbete för en tvåstatslösning i Israel-Palestina-konflikten.

Nabeel Shaath har haft flera tunga poster i den palestinska regeringen och är en ansedd fredsförhandlare mellan Palestina och Israel. Samtidigt har han uttryckt sympati för den av flera länder terrorstämplade organisationen Hamas.

Hyllade Hamas-ledare i video

I en video från 2012 hyllar han Ahmed Jabari, ledare för Hamas väpnade gren, som dödades i en israelisk flygräd samma år.

– Må Allah förbarma sig över hjälten Ahmed Jabari och alla martyrer, säger han.

Ahmed Jabari misstänks ha varit delaktig i en attack mot en buss 1995 där sju israeliska soldater dog, samt i kidnappningen av en israelisk soldat 2006.

Andrine Winther, internationell sekreterare för Socialdemokraterna, kände inte till videoklippet innan Nabeel Shaath bjöds in till kongressen.

– Våld som politisk metod är något som vi tar starkt avstånd från. Det är klart att det inte är lämpligt att hylla en person som står brottsliga handlingar, säger hon.

Är det lämpligt att han pratar på S-kongressen när han uttryckt sig så tidigare?

– På kongressen var han väldigt tydlig med att han tar avstånd från våld. Han menar att den fredliga vägen är den enda vägen för att lösa Israel-Palestina-konflikten.

Efter att fått kännedom om videoklippet har Andrine Winther under dagen pratat med Nabeel Shaath.

– Jag har sagt att jag tycker att det är ett olämpligt uttalande.

Vad svarade han?

– Han sa att han förstår hur det kan uppfattas i en svensk kontext. Men han understryker att Fatah och han själv är hängivna icke-våldsprincpen.

Följ ämnen i artikeln