Ian hittade dödliga smittan – i sitt öga

Publicerad 2015-05-09

Läkaren Ian Crozier vann över ebolafebern.

Men viruset överlevde – i hans öga.

– Det kändes nästan personligt att viruset var i mitt öga utan min vetskap, säger Crozier till New York Times.

Ian Crozier tog hand om ebolapatienter på ett sjukhus i Sierra Leone när han själv smittades. I september förra året flögs han till Atlanta i USA där han lades in på Emory University Hospital. Sjukhuset beskrev själv Crozier som det allvarligaste av fyra fall man tog hand om, men efter mer en månads vård friskförklarades han och kunde skrivas ut.

Men ebolaviruset hade inte helt släppt taget om Crozier.

Två månader efter att han skrivits ut började han få problem med sitt ena öga. En tryckande smärta som blev allt intensivare samtidigt som hans syn försämrades.

Han tog åter kontakt med sjukhuset och läkarna där sög ut vätska från hans öga. Vätskan visade positivt för ebolasmitta.

”Det var som ett överfall”

Crozier diagnostiserades med druvhinneinflammation vilket också konstaterats hos flera personer i Västafrika som överlevt Ebola.

– Efter tillfriskning från Ebolafeber bör patienter följas för att upptäckta symptom i ögonen som smärta, rödsprängdhet, ljuskänslighet och suddigt seende, vilka kan vara tecken på druvhinneinflammation, säger oftamologi-professorn Steven Yeh vid Emory University School of Medicine.

Tio dagar efter att symptomen börjat märkas ändrades färgen på Croziers irisar, från blå till grön.

– Det var som ett överfall. Det var väldigt personligt, säger han till New York Times.

Allvarliga virusinfektioner kan göra att irisen byter färg och då är det ofta en permanent förändring.

Fick experiment-piller

Läkarna på Emory-sjukhuset märkte ingen förbättring på flera dagar och infektionsläkaren Jay Varkey fick då speciellt tillstånd från USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet att använda ett experimentellt läkemedel i pillerform. Dessutom gavs Crozier en injektion av steroider ovanför ögat.

Omkring en vecka senare märkte Crozier att han kunde se genom små ”hål” i den dimma som kommit med sjukdomen. De kommande månaderna återvände hans syn allt mer.

Om det var experiment-pillret, steroiderna eller att sjukdomen läkte ut av sig själv, det vet inte läkarna.

Varkey har tillsammans med Crozier själv och en rad andra läkare sammanställt vad de lärt sig om tillståndet i en studie.

– De här fynden har betydelse för de tusentals ebola-överlevare i Västafrika och också för de sjukvårdare som evakuerats till sina hemländer för vård. Övervakning för utvecklande av ögonsjukdom under perioden efter ebola behövs, säger Varkey.

Måste behandlas

Trots att viruset hittades i Croziers öga så fanns ingen direkt fara för vidarespridning. Tester av hans tårvätska och yttre delar av ögat visade negativt vilket betyder att smittan inte kunde ha förts vidare vid normal kontakt med andra människor.

All sjukhuspersonal som varit med och behandlat Crozier kommer trots smittans isolering att genomgå standardrutiner för ebola-patienter.

Sedan december 2013 har över 11 000 personer dött och 26 600 personer smittats i det pågående ebolautbrottet i Västafrika. Det största ebolautbrottet i historien håller på att mattas av, men fortfarande konstateras nya fall varje vecka. Förra veckan kunde 18 nya fall bekräftas, enligt den senaste rapporten från WHO.

Följ ämnen i artikeln