Juncker: "Vi var så nära en överenskommelse"

Uppdaterad 2015-07-02 | Publicerad 2015-07-01

Inga fler samtal innan grekerna röstat

Det var mycket nära att Grekland och EU kom överens om ett avtal som skulle avstyrt det nuvarande kaoset.

Det uppges Jean-Claude Juncker ha sagt vid ett stängt möte idag.

– Vi var så nära. Vi bråkade bara om 60 miljoner euro, ska Juncker ha sagt enligt Politico.

Förhandlingarna mellan EU och Grekland var på väg mot en lösning.

Då lämnade premiärminister Alexis Tsipras förhandlingsbordet.

Det uppges EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ha sagt vid ett stängt möte med en grupp EU-parlamentariker på onsdagen.

– Juncker sa: "Vi var så nära. Faktum är att vi bara bråkade om 60 miljoner euro", säger en källa till Politico.

Enligt Jean-Claude Juncker ska dock premiärminister Tsipras och finansminister Varoufakis varit ointresserade av en överenskommelse, och lämnat rummet när parterna börjat närma sig varandra.

Juncker har inte velat kommentera uppgifterna.

Inga fler samtal innan söndagens folkomröstning

På onsdagkvällen kom beskedet att det inte blir fler samtal mellan parterna innan söndagens folkomröstning.

Det uppgav eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem efter onsdagkvällens telefonmöte med euroländernas finansministrar.

Tiderna är minst sagt bråda. Sedan midnatt befinner Grekland i statsbankrutt. I natt förföll jättelånet på omkring 15 miljarder kronor som IMF har ställt till förfogande. Då stoppades också räddningsplanen som hållit Grekland flytande.

– Vad få kanske tänker på att att ett "ja" på söndag också kan leda till Grexit. Oavsett vilket måste Grekland komma överens med långivarna. Framför allt måste landet få ordning på sin ekonomi. Ett "ja" är absolut ingen garant för detta, säger Aftonbladets Patrik Lundberg, som är på plats i Aten.

Uppmanade att rösta nej

Mötet föregicks av premiärminister Alexis Tsipras direktsända tv-tal till det grekiska folket där han råder dem att rösta nej till långivarnas bud.

– Vår enda utväg var att vända oss till folket och det är det vi gör nu, säger han i talet enligt Reuters.

Tsipras meddelade också att han tänker ta fullt ansvar för en snabb lösning omedelbart efter folkomröstningen.

– Grekland är kvar vid förhandlingsbordet även på måndag, efter omröstningen, säger han.

Enligt tidningen Ekathimerini påpekade han också att "de som säger att vi har en hemlig plan för Grekland att lämna euro ljuger".

Talet har publicerats översatt till engelska av BBC News.

– Mycket tyder på att premiärministerns besked handlar om att köpa tid till djupare förhandlingar med Trojkan, säger Patrik Lundberg.

Skickade brev till långivarna

I går skickade Greklands premiärminister Tsipras ett brev till de europeiska långivarna där han svänger i frågan om deras krav för att det sista av nödlånet ska betalas ut. Han skriver att han accepterar förslagen – med vissa ändringar.

Tyskland svarar att inga vidare diskussioner kommer att föras före den planerade folkomröstningen, enligt TT. 

I det två sidor långa brevet som skickades till cheferna för EU-kommissionen, ECB och IMF står det att Grekland accepterar alla föreslagna momsförändringar med undantaget att landet vill behålla lägre moms för vissa grekiska öar. För dem vill Tsipras ge en 30-procentig rabatt, rapporterar Financial Times.

Alexis Tsipras önskar också att infasningen av en senare, 67-årig pensionsålder, flyttas fram till oktober och att det extra bidrag som går ut till fattiga pensionärer fasas ut långsammare än vad långivarna föreslagit.

Följ ämnen i artikeln