Finansministern: Det blir avgörande för svensk ekonomi

Publicerad 2015-06-30

Arbetslösheten sjunker något långsammare och industrin lyfter inte.

Trots läget tror finansminister Magdalena Andersson (S) att svensk ekonomi kommer ta fart – men krisen i Grekland kan vända upp och ner på allt.

– Läget i Grekland är allvarligt och kan komma att påverka tillväxten även i Sverige, säger hon.

Magdalena Andersson levererade på tisdagen sin prognos över det ekonomiska läget.

Krisen i Grekland vilar som ett mörkt orosmoln över prognosen. Vad som händer efter folkomröstningen på söndag kan komma att bli avgörande även för svensk ekonomi.

– Prognosen gjordes i början av juni, nu har osäkerheten i Grekland blivit större och ökat. Däremot har marknadsreaktionerna inte varit så starka, så prognosen känns relevant. Men man får naturligtvis se hur det utvecklar sig i veckan.

Skräckscenario: Krisen sprids

Skräckscenariot är att krisen sprider sig och det blir turbulens i hela Europa.

– Påverkas tillväxt och sysselsättning i Europa påverkas även Sverige, säger Magdalena Andersson.

Samtidigt säger hon att Sverige är välrustade med tanke på att vi har en låg statsskuld och starka banker.

– Men vi kommer att påverkas om det sprids en internationell oro.

Magdalena Andersson konstaterar vidare att tillväxten i Europa, förutom i Grekland, ökar. Däremot har svensk export och industriproduktion inte ökat i samma takt som man trodde i tidigare prognoser. Tillväxten i den svenska ekonomin kommer främst ske i inhemsk efterfrågan, konstaterar hon.

I balans 2019

Finansministern skriver även upp bedömningen av arbetslösheten en aning. I år ligger den på 7,6 procent, nästa år 7,2 procent. Anledningen är enligt Magdalena Andersson att arbetskraften växer snabbare än vad man tidigare förutspått.

I vårpropositionen räknade regeringen med att budgetunderskottet kommer vara borta 2018. Nu tror Magdalena Andersson att budgeten kommer att vara i balans först 2019.

Anledningen är bland annat svagare skatteinkomster, större investeringar i kommunerna och ett försvagat sparande i ålderspensionssystemet.

Ulf Kristersson (M), ekonomisk-politisk talesperson, tycker att inte att Magdalena Andersson tydligt redovisar varför budgeten kommer att vara i balans först 2019. Enligt honom är det kostnad för migration och sjukförsäkringar som skjuter i höjden.

– Man måste bestämma sig för om det är kostnader man kan påverka eller inte påverka. Vi har presenterat besparingar på 9 miljarder på migrationssidan och kommer med ytterligare förslag i höst, säger han.