Putin: Vi har gjort allt fel

Publicerad 2016-01-13

Vladimir Putin har talat ut om det ansträngda förhållandet mellan Ryssland och västvärlden.

I en stor intervju med tyska Bild gör han ett ovanligt erkännande.

– Vi har gjort allt fel, säger Rysslands president.

Följ ämnen
Nato

Vladimir Putin ger sällan intervjuer till västerländska medier.

Men Europas största tidning, tyska Bild, har lyckats få till ett samtal med den ryske presidenten.

I intervjun talar Putin om annekteringen av Krim, de ryska bombningarna av Syrien och Rysslands ansträngda relation med Nato.

– Ryssland skulle gärna vilja samarbeta med Nato igen. Men det är som i livet: en lycklig kärlek kräver att någon besvarar den, säger han.

”Vi har gjort allt fel”

Intervjun inleds med att Bilds reporter frågar Putin vad som gick fel i relationen mellan Ryssland och västvärlden.

– Det är den stora frågan. Vi har gjort allt fel, blir svaret.

Bild: Allt?

– Vi lyckades inte överbrygga splittringen i Europa. Berlinmuren föll för 25 år sedan, men osynliga murar flyttades till Östeuropa. De har lett till ömsesidiga missförstånd och anklagelser, och är orsaken till krisen som har rått sedan dess.

Men Putins ödmjukhet är tillfällig. Han lägger stor skuld på Nato och dess expansion österut, och tycker Nato borde ha sagt nej när länderna i öst bad om medlemsskap.

– Nato och USA ville ha en fullständig seger över Sovjetunionen. De ville sitta ensamma på tronen i Europa.

Fått kritik av Amnesty och EU

Putin vill inte heller erkänna några fel när det gäller den ryska annekteringen av Krimhalvön. Hans bild är att demokratin har segrat.

– Revolutionen i Kiev 2014 skrämde de 2,5 miljoner ryssar som bor på Krim. Vi har inte förklarat krig, vi har inte skjutit, vi har inte dödat en enda person. Vi har bara förhindrat de ukrainska trupperna att sätta stopp för deras yttrandefrihet, säger Putin.

Att stora delar av världen – inklusive EU, USA och Amnesty International – sagt att annekteringen bryter mot internationell rätt tar Putin lätt på.

– Enligt FN-stadgarna har varje folk rätt till självbestämmande. Se bara på Kosovo.

Putin får också frågor om sitt stöd till Syriens hårt kritiserade president Assad.

Bild: Assad bombar sitt eget folk och står bakom tusentals människors död. Det är ett faktum. Är Assad din allierade, och i så fall varför?

– Det är en svår fråga. Jag tycker också att Assad har gjort mycket fel under den här konflikten. Men vem är ansvarig för den långdragna konflikten? Assad, som försöker hålla ihop landet? Eller rebellerna som försöker slita isär det?

Bad om ursäkt för Koni

Intervjun visar också att Putin talar en hel del tyska. Reportern förvånas över att Putin reciterar den tyske 1800-talspoeten Heinrich Heine.

– Det tyska språket är mer precist. Men ryska är mer mångsidigt, säger Putin.

Han talar också ut om hundincidenten när förbundskansler Angela Merkel besökte Sotji 2007. Putin tog med sig hunden Koni, vilket fick den hundrädda Merkel att rygga tillbaka.

– Jag ville göra henne glad. När jag fick veta att hon inte gillar hundar bad jag så klart om ursäkt.