C vill ge flyktingar ansvar för boende

Publicerad 2015-11-12

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson.

Gränskontroller kommer inte att lösa de problem de är tänkta att lösa, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson på en pressträff i riksdagen. C vill ge asylsökande ansvar att hitta boende.

Jonsson understryker att partiet är motståndare till de tillfälliga kontrollerna, efterlyser ledarskap och lägger fram flera förslag som C menar ska kunna förbättra mottagandet.

– Vi kommer att öka det egna ansvaret för boende, det ska i grunden vara den asylsökandes ansvar, säger partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson på pressträffen och säger att förslaget behövs eftersom Migrationsverket säger att det inte klarar att ordna boende längre.

– Och vi dubblerar ersättningen per dygn till 142 kronor, säger Jönsson och tillägger att ersättningen därutöver ska slopas för de som fått avvisningsbeslut.

Rätt att arbeta

Äldre och barnfamiljer ska fortsatt få hjälp att skaffa boende.

Men de som vill bo i det som Centern kallar utanförskapsområden, där många asylsökande redan flyttat in hos anhöriga eller andra, måste få godkänt från kommunen för att få den dubblade ersättningen.

Centern vill att alla asylsökande ska ha rätt att arbeta från början, det ska inte vara beroende av att man får undantag från nuvarande regler om att uppehållstillstånd krävs för att få arbeta.

TT