”Lätt när man tjänar 120 000 i månaden”

Publicerad 2016-02-05

Sjöstedt sågar Annie Lööfs nya flyktingförslag

Jonas Sjöstedt (V) sågar Annie Lööf och Centerpartiets förslag.

Karlstad. Annie Lööf (C) vill se sänkta löner för nyanlända så att fler ska få jobb.

Förslaget totalsågas av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

– Det är lätt för henne att säga som tjänar över 120 000 kronor i månaden, säger han.

Centerpartiet samlas i dag i Karlstad för partiets kommundagar. Partiledare Annie Lööf gör tillfällig comeback från föräldraledigheten och presenterar ett nytt migrationspolitiskt förslag med syfte att få fler nyanlända i jobb.

Annie Lööf säger till SR:s Ekot att hon vill att arbetsmarknadens parter kommer överens om ett nytt särskilt avtal som gör det möjligt att anställa nyanlända som saknar eller har låg utbildning till lägre ingångslöner än vad som är möjligt i dag.

Enligt Centerledaren är situationen vi befinner oss i nu akut.

– Jag riktar nu en uppmaning att man måste utveckla och uppdatera den svenska modellen för alla dem som nu kommer hit. Gör man inte det riskerar vi att stå inför ett mycket, mycket stort utanförskap som blir ohanterligt, säger Annie Lööf till Ekot.

Annie Lööf vill däremot inte specificera hur mycket lägre lön det skulle kunna handla om.

”Använder flyktingar som murbräcka”

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tycker att förslaget är riktigt dåligt. Enligt honom är det ett sätt att sänka lönerna generellt på arbetsmarknaden.

– Det är uppenbart att hon bara använder flyktingar som en murbräcka för att angripa löntagarnas rättigheter. Det är inte möjligt att sänka lönerna för en grupp i samhället utan att det också innebär sänkta löner för många fler, säger han.

Sjöstedt tycker även att det är orealistiskt att tro att låginkomsttagare skulle klara av ännu lägre löner.

– Centerpartiet vill sänka folks löner och höja folks hyra. Det är lätt för henne att säga som tjänar över 120 000 kronor i månaden.