Ny forskning: Därför har vi fördomar

Publicerad 2015-11-06

Andreas Olsson, psykologiforskare, visar var rädslan för ”den andre” uppstår i hjärnan.

Vi litar mindre på personer som vi tror tillhör andra grupper än vi själva.

Det visar nya psykologiska experiment från Karolinska institutet.

– Det verkar finnas någon typ av inlärningsmekanism som gör att vi inte behandlar alla andra människor likadant, säger psykologiforskare Andreas Olsson till Sveriges Radio.

Tidigare har en forskningsgrupp vid Karolinska institutet visat att ljushyade personer har lättare att bli rädda för mörkhyade personer än tvärtom.

Nu har de även kommit fram till att vi tycks ha lättare att ta till oss obehagliga upplevelser av personer som liknar oss själva.

– Om jag ska lära mig något av dem så verkar det spela roll om den här personen tillhör min grupp eller inte tillhör min grupp, säger psykologiforskare Andreas Olsson.

Mekanismer bakom fördomar

I forskningsprojektet fick ett femtiotal ljushyade personer se hur demonstratörer fick stötar när de såg en bild på en orm. Det visade sig att försökspersonerna hade lättare att förstår att ormbilden var förknippad med smärta då demonstratören var ljushyad.

Enligt Andreas Olsson är forskningen viktig för att förstå de grundläggande mekanismerna bakom våra fördomar och vårt tänkande kring "vi" och "dem".

Följ ämnen i artikeln