Piskades – när han skrattade för högt

Publicerad 2011-12-17

Jakob, 18, om tiden på Grennaskolan

Jakob Lindén, 18, blev utsatt för mobbning under sin tid på Grennaskolan.

Jakob Lindén, 18, piskades av sina skolkamrater för att han skrattade för högt.

När han anmälde händelsen blev mobbningen bara värre - nu väljer han att berätta sin historia för att skydda andra.

– Det är dags att svenska folket får veta vad som verkligen händer på internatskolorna, säger han.

Jakob Lindéns dröm var att resa. Familjen hade därför bestämt att tiden på internatet skulle bli ett bra sätt att vänja sig vid att bo ensam.

Men vistelsen på internatet Grennaskolan skulle visa sig bli allt annat än positiv.

Daglig mobbning

Jakob utsattes dagligen för glåpord och fysisk mobbning. En dag drog tre killar in honom i ett rum och sa att han skulle bestraffas.

– När jag frågade varför svarade de att jag hade skrattat för högt i matsalen och därför skulle straffas med tio piskrapp. De drog ner byxorna på mig och började slå. Först ett slag, sen två.

Men vid det tredje slaget brast det för Jakob och han gjorde allt för att ta sig loss.

Mobbarna gav honom då två alternativ: antingen accepterade han åtminstone tre slag eller så stoppade de upp skaftet på en bandyklubba i baken på honom.

– Precis innan de skulle köra upp klubban bankade någon på dörren och sa att det var middag. Efteråt stod de och bankade på min dörr i flera timmar.

Började dricka

Mobbningen fortsatte och Jakob berättade om misshandeln för sina mentorer. Men det gjorde saken bara värre: Påhoppen spreds nu till internet och Facebook, och killarna som misshandlade honom visade en film av angreppet för andra elever på skolan.

För att döva känslorna började Jakob dricka alkohol dagligen. En dag hittade han en sprejflaska i en städskrubb på elevhemmet.

– Jag satte mig på mitt rum och började inhalera gasen och tuppade av. Det var mitt rop på hjälp, säger han.

Jakob uppger att han i dag är fri från drogerna. Han vill att hans historia nu ska visa andra vilka konsekvenser mobbning kan leda till.

Grennaskolans skolchef, Mats Almlöw, kallar misshandeln för ett bråk.

– Det stämmer att en incident ägt rum där två elever råkat i bråk och den ena pojken attackerade den andre med en livrem. Detta anmälde vi direkt till polisen. Utredningen pågår fortfarande.