Hans satsning – ny ”jobbpakt”

Publicerad 2012-07-03

”Vi ska sätta musklerna i arbete”

VISBY. Regeringen satsar på en jobbpakt med fack och arbetsgivare.

Det ska ge 30 000 unga jobb.

Samtidigt går han direktörerna till mötes och sänker bolagsskatten.

– Vi har utrymme, vi har muskler. De musklerna ska vi nu sätta i arbete, säger han.

För en vecka sedan gick några av Sveriges tyngsta näringslivsprofiler till hård attack mot regeringen i Aftonbladet. Industrivärdens Sverker Martin-Löf menade bland annat att varken finansminister Anders Borg eller statsminister Fredrik Reinfeldt förstår industrins villkor.

– De gör den ena grejen efter den andra som hela tiden drar åt fel håll, sa han.

Öppnar för sänkning

I dag svarar statsminister Fredrik Reinfeldt genom att öppna för en sänkning av bolagsskatten.

– Ska bolag stanna och skatta i Sverige måste vi göra en översyn och sänka bolagsskatten som många andra länder redan har gjort, säger statsministern.

Exakt hur stor den kommer att bli ska Reinfeldt återkomma till i höstbudgeten. Anders Borg har tidigare pratat om en sänkning från 26,3 till 24 procent. Det skulle kosta 6,3 miljarder.

– Jag är inte färdig än och vill inte ange någon siffra för detta. Jag kommer budgetförhandla utifrån de bedömningar vi gör i augusti och september.

• Vilket är mest prioriterat - ett femte jobbskatteavdrag eller sänkning av bolagsskatten?

– Bolagsskatteförändringen hänger ihop förändringen av ränteavdragen. Att dämpa möjligheten att göra avdrag via skatteplanering är ett effektivt sätt att öka skatteuttaget.  Då ska skatten vara jämnt lägre.

Lanserar ”jobbpakt”

Reinfeldt lanserar även en "jobbpakt" mellan regeringen och arbetsmarknadens parter. Samtal har pågått sedan i höstas och leds från regeringens sida av Anders Borg och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

Ambitionen är att det ska leda till 30 000 nya jobb för unga.

Reinfeldt betonade att Sverige, till skillnad från andra länder i Europa, har råd att satsa på reformer.

– Vi har utrymme, vi har muskler. De musklerna ska vi nu sätta i arbete, säger han.

Men hur stora de musklerna är ville han dock inte svara på.

– Det ska vi avstämma i augusti. Under våren har jag varit osäker på om vi har något utrymme. Men styrkan i svensk ekonomi är påtaglig.

• Kommer näringslivets direktörer bli nöjda nu?

– Det måste de svara på. Det är min ambition att de ska känna att vi gör de investeringar som bygger Sverige starkare och att vi använder de muskler som vi har.

Bolagsskatteutredningen leds av Fredrik Reinfeldts tidigare statssekreterare HG Wessberg. Den ska vara klar 2015 men den sänkning som statsministern flaggade för i dag kan bli verklighet redan i januari nästa år.

Följ ämnen i artikeln