17-åringens död skakar hela USA

Publicerad 2012-03-24

Var obeväpnad när han sköts av medborgargarde

Obeväpnade Trayvon Martin, 17, sköts till döds på en gata i Florida.

När protester spreds via internet forsade snart en raserivåg över USA – och Barack Obama har lyft frågan.

– Om jag haft en son, skulle han sett ut som Trayvon, säger presidenten.

På väg hem efter att ha varit och handlat godis lyssnade Trayvon Martin, 17, på musik och drack iste. Han hade en huva över ansiktet under promenaden den 26 februari.

Vad som hände sedan är inte klarlagt – men ska utredas grundligt.

George Zimmerman, kapten för medborgargardet i det inhägnade bostadsområde där Martin gick, såg ynglingen och kontaktade polisen.

– Den här killen ser skum ut. Han är påverkad eller nåt, sa han till larmoperatören som avrådde honom att följa efter.

Zimmerman struntade i rådet och konfronterade Martin.

Började bråka

Bråk ska ha uppstått och Zimmerman hävdar att han tvingades skjuta Martin för att skydda sig.

Trots att dödsskjutningen skedde för en månad sedan har fallet först nyligen fått stor uppmärksamhet.

På grund av Stand your ground-lagen som finns i många amerikanska stater har Zimmerman inte gripits. Lagen ger alla rätt att bruka dödligt motstånd om man känner sig hotad.

Via Twitter och andra forum har proteststormar inletts och en rasaspekt väckts då den svarte Martin sköts av Zimmerman, vit med latinamerikansk bakgrund.

Obama kommenterade

I många amerikanska städer har det arrangerats demonstrationer och under fredagen har president Barack Obama kommenterat fallet.

– Jag tycker de har rätt i att förvänta sig att alla vi amerikaner tar detta på det allvar som det förtjänar och att vi kommer att gå till botten med exakt vad som hänt, sa Obama vid en pressträff vid Vita huset.

Även den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney har uttalat sig och kallar dödsskjutningen ”en tragedi” och hävdade att en utredning skulle säkerställa att ”rättvisa skipas med opartiskhet och integritet”, enligt Huffington Post.

Om han ska ställas inför rätta eller ej avgörs av en "grand jury", ett organ som i USA kan sammankallas för att avgöra liknande svåra fall, med början den 10 april, skriver TT.