Professor och överläkare misstänks ha blåst arbetsgivaren på tiotals miljoner

Uppdaterad 2019-10-03 | Publicerad 2018-04-01

En professor och en kirurg som har jobbat på Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet misstänks ha missbrukat sin förtroendeställning under forskningsprojekt.

Aftonbladet kan i dag avslöja att de är polisanmälda anklagade för att ha blåst sin arbetsgivare på mångmiljonbelopp.

Samtidigt misstänks en av dem för att ha agerat oetiskt mot patienter och under sin forskning.

Prefekt Matti Sällberg.

Prefekt Matti Sällberg, vill inte kommentera detaljer i utredningen, men säger:

– Vi ser jätteallvarligt på det här. Det är därför vi har polisanmält det.

Den ene av de två männen var bland annat professor och forskningsledare på Karolinska institutet.

Hans vän och kollega var också överläkare och kirurg på Karolinska sjukhuset.

Båda är framstående inom sina yrken och har fått uppmärksamhet både i Sverige och internationellt för sina insatser.

Den äldre av dem har i närmare 15 år jobbat på Karolinska institutet men också på Karolinska universitetssjukhuset.

Kirurgen har jobbat på Karolinska sedan 2014.

Sa upp sig i höstas

I höstas, med en månads mellanrum, sa de båda upp sig.

I samband med detta fattade såväl Karolinska institutet (KI) som Karolinska sjukhuset (KS) misstankar om att något inte stod rätt till. De kontaktade en extern firma, för att utreda om några oegentligheter förekommit.

Fynden var häpnadsväckande, enligt en hemlig och intern rapport.

De båda har, enligt rapporten, vid sidan om sina arbetsuppgifter tjänat tiotals miljoner – samtidigt som de har orsakat KI miljonbelopp i ekonomisk skada.

Männen misstänks bland annat ha gått bakom ryggen på sina arbetsgivare och slutit egna avtal med två amerikanska bolag som var knutna till Karolinska Institutets forskningsprojekt. Ingen av de två läkarna har informerat sina arbetsgivare om sina bisysslor, vilket de enligt KI:s policy har en skyldighet att göra årligen.

Miljoninkomster

De privata avtalen med bolagen har varit mycket lukrativa. Enligt utredningen har läkarna utöver sina löner från Karolinska också fått konsultarvoden på närmare 30 000 kronor var per månad från ett av de amerikanska bolagen.

Men ett ännu större klipp blev ett licensavtal mellan ett av de amerikanska bolagen och männens svenska bolag som gav över 21 miljoner kronor.

Avtalet är daterat september 2016 och det året har männens svenska bolag en aktieutdelning på drygt 10 miljoner kronor.

I samma veva som aktieutdelningen köpte överläkaren en villa för 13,4 miljoner kronor.

2016 köpte han en ny Mercedes till inköpspriset på cirka 600 000 kronor.

De svenska läkarna och deras bolag fick också köpa aktier i det amerikanska bolaget för ett öre styck. Tillsammans med sina bolag och partners köpte de då över 2,5 miljoner aktier.

Resor för miljoner

Parallellt med männens privata vinster har anslagen till forskningsprojekten rullat i snabb takt. Enligt internutredningen har 64 procent av projektets pengar gått till rese- och representationskostnader.

Under en period på 16 månader har projektet gjort av med drygt 1,8 miljoner, bara på resor. Flera av dem som gjort resorna har inte varit anställda på Karolinska sjukhuset – men jobbar i professorns privata bolag.

Bland annat har en utländsk affärspartner till professorn rest för över en halv miljon kronor.

Bara projektets taxinota slutade på 431 147 kronor – en kostnad på 600 kronor, varje dag, året om under 2015–16.

Det finns också flera cateringinköp där det genomgående saknas underlag som visar syftet med representationen och vilka som har deltagit.

Högsta ledningen för Karolinska institutet har kopplats in i ärendet med de två forskarna.

– Jag sitter centralt på universitetsförvaltningen och har varit inblandad när det gäller polisanmälan, sen är det institutionen som har hanterat det hela konkret, säger chefsjurist Helén Törnqvist.

Aftonbladet har sökt de två läkarna, men de har inte velat återkomma. Vi har också ställt en rad frågor om hela ärendet till deras advokater, som uppger att de inte tagit del av polisanmälan.

”Dessvärre kan vi inte lämna några kommentarer på de påståenden som görs gällande i ert mail men våra huvudmän förnekar att de har gjort något fel”, skriver Evelina Rosenberg i ett mejlsvar.

FOITNOT: Ett tv-inslag som ingår i den här granskningen kritiserades i oktober 2019 av Pressens Opinionsnämnd för att professorns inställning till anklagelserna inte redovisades. Kritiken finns publicerad på Aftonbladets webbplats och po PON:s hemsida, www, po.se. ≤