Svenska tomaten en miljöbov

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-22

Naturskyddsföreningen: ”Bättre köpa spanska tomater än svenska som odlats i växthus”

I Sverige odlas tomater i växthus - som värms upp med olja eller naturgas.

Därför bidrar en svenskodlad tomat till fem gånger så stora utsläpp av växthusgaser som en spansk, som transporterats till Sverige med lastbil eller båt.

Att köpa svenska grönsaker betyder inte nödvändigtvis att man gör miljön en tjänst.

Enligt en ny rapport från Naturskyddsföreningen är de svenska tomatodlarna riktiga miljöbovar jämfört med sina europeiska kolleger.

De flesta tomatodlingarna finns i vårt land i växthus som vanligtvis värms upp med olja eller naturgas. Det bidrar till utsläpp av växthusgaser som bidrar till den globala uppvärmningen.

Odlas i det fria i Spanien

I Spanien däremot odlas tomaterna i det fria. Och trots utsläppen från lastbilar och båtar är det bättre för miljön att i Sverige köpa tomater från Spanien än de svenska traditionella. Hela fem gånger mer växthusgaser släpper den svenska tomaten ut.

- Om de svenska odlarna vill behålla sina kunder, måste de gå över till förnybar uppvärmning, säger Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningens råd till konsumenter är att i första hand välja svenska, ekologiska och frilandsodlade tomater eller odla själv. I andra hand, under mars till oktober, köpa ekologiska tomater från svenska växthus som använder förnybar energi.

Under september till maj ska man helst välja frilandsodlade, ekologiska tomater från Spanien eller Italien.

Daniel Boman

Följ ämnen i artikeln