Bergman hyllad av folket

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-07-31

Dottern: ”Begravningen blir en enkel tillställning med de närmaste”

Dagen efter filmmakaren Ingmar Bergmans död hyllas han av människor över hela världen.

I Stockholm skrev både svenskar och turister sina sista hälsningar i en kondoleansbok.

– Bergman var stor i Spanien, han har betytt mycket för filmkonsten där, säger Josep Arenas från Katalonien i Spanien till TT efter det att han skrivit i boken.

Ingmar Bergmans begravning kommer att äga rum i Fårö kyrka. Något exakt datum är ännu inte bestämt.

– Det blir en väldigt enkel begravning i kretsen av familjen och de närmaste, säger vännen Henning Mankell, gift med regissörens dotter Eva Bergman.

Enligt Mankell har Bergman redan en gravplats på kyrkogården och begravningen kommer att förrättas av församlingens kvinnliga kyrkoherde som även var en vän till Ingmar Bergman.

Ingmar Bergmans död har berört människor världen över. Många sökte sig på tisdagen till Dramaten i Stockholm för att hedra Ingmar Bergman i den kondoleansbok som lagts fram i foajén. Flera utländska Stockholmsbesökare passade på att skriva ett sista tack. När boken legat framme runt en timme fanns redan hälsningar på spanska, engelska, tyska och naturligtvis på svenska.

”För stor för sitt land”

Landets ledarsidor innehåller i dag hyllningar till regissören Bergman. Han beskrivs som mannen som blev för stor för sitt land, men inte för världen.

”Världens erkännande har han fått, men inte alltid Sveriges” skriver Aftonbladet.

Bergman beskrivs som en gestaltningarnas mästare, en tungviktare som gjort Sverige känt över världen.

”Den store konstnären lever både i och bortom sin tid. Ingmar Bergmans tid tog slut den 30 juli 2007, hans verk och bild av ett Sverige i en turbulent tid för vid med oss i 2000-talet” skriver Dagens Nyheter på ledarsidan.

Filmfestival hyllar

Göteborgs filmfestival hade innan Bergmans död planerat att visa hans samtliga filmer under nästa festival i januari. Det var regissörens 90-årsdag nästa år som skulle ha hyllats. Nu blir stämningen på festivalen en annan.

– Vi kommer fortsätta ha den, men det blir ingen hyllning till en pigg 90-årsjubilar utan en postum hyllning till vår hedersordförande, säger festivalens konstnärliga ledare Marit Kapla till TT.

Mia-Li Hallengren, TT

Följ ämnen i artikeln