Hjältefilm från Syrien var fejk

Publicerad 2014-11-15

Miljoner människor har blivit berörda av filmen med en pojke som räddar en flicka undan skottlossning i Syrien.

Mängder av medier, bland annat Aftonbladet, har skrivit om historien.

Nu visar det sig att filmen är regisserad - och inspelad på Malta.

På filmen syns hur en pojke blir beskjuten och faller till marken.

Sekunder senare reser han sig upp och springer mot en utbränd bil för att rädda en flicka som sitter hukandes bakom fordonet. Samtidigt som skotten viner runt honom tar han tag i flickan och de båda springer i väg.

Miljoner människor har sett filmen - och medier i hela världen har uppmärksammat "den syriske pojkhjälten". Aftonbladet uppmärksammade händelsen och den amerikanska tidningen New York Post hade nyheten på förstasidan i veckan.

Inspelad - på Malta

Nu träder en grupp norska filmskapare fram och berättar för BBC att de ligger bakom filmen.

– Om jag kunde göra en film och låtsas att den var verklig skulle folk dela den och reagera, säger filmregissören Lars Klevberg, 34, till BBC.

Pojken och flickan är, enligt Klevberg, skådespelare och filmen är inspelad på Malta.  Klevberg började skriva manus efter att ha sett scener från kriget 2013. Han kontaktade det Norska Filminstitutet, NFI, med idén samma år - och fick 280 000 i finansiering.

”Inget cyniskt försök”

Teamet bakom filmen var tydliga med att meddela att filmen skulle läggas ut på nätet utan att nämna att den var regisserad.

– Det var inget cyniskt försök att få uppmärksamhet, de hade ärliga intentioner, säger Åse Meyer, chef för kortfilmsavdelningen på NFI.

Målet, säger Klevberg, var att uppmärksamma konflikten i Syrien.

– Genom att publicera ett klipp som skulle kunna uppfattas som autentiskt hoppades vi kunna dra nytta av det verktyg som ofta används i krig – film som påstås vara sann. Vi ville se om filmen kunde få uppmärksamhet och leda till debatt, främst om barn i krig, säger Klevberg.