Medvetet snårigt – för att förvilla

Publicerad 2015-01-20

Strukturen av organisationer under amerikanska biståndsorganet USAID är extremt snårigt.

Upplägget är medvetet, för att göra den amerikanska inblandningen mindre tydlig.

Det säger en av organisationstopparna själv inför amerikanska kongressen.

– Annars kan grundidén om att staten inte ska lägga sig i civilsamhället undermineras, säger NDI:s vd Kenneth Wollack.

Vid en närmare granskning av de organisationer och medier som tar del av Sidamedel via de amerikanska organisationerna National Democratic Institute, NDI, Eurasia Foundation, EF och dotterorganisationen Eurasia Partnership Foundation, EPF, visar det sig att i princip samtliga även finansieras av den amerikanska ambassaden eller USAID.

Även EPF själva finansieras av USAID med 3,6 miljoner dollar per år.

Uppsjö av mellanhänder

USAID:s betalningar i Georgien syns dock sällan i de publika redovisningarna. I stället kanaliseras de genom en uppsjö av mellanhänder såsom IREX, Booz Allen Hamilton (Edward Snowdens gamla arbetsgivare), och Project Harmony.

Exempelvis finansieras EPF formellt genom en organisation som heter East-West Management Institute. Men i institutets interna redovisning framkommer att pengarna egentligen bara slussas över på uppdrag av USAID.

Upplägget viktigt

NDI:s vd Kenneth Wollack förklarar i ett uttalande inför i den amerikanska kongressen den 4 maj 2005 att organisationen inte kan arbeta utan kongressens finansiella stöd, och att det komplicerade upplägget med hur medlen slussas är viktigt:

– I länder där vi brottas med bristen på självständiga civila och politiska institutioner, kan grundidén om att staten inte ska lägga sig i civilsamhället undermineras, om det blir allt för tydligt att givarstaten (USA, reds anm.) står bakom biståndet till [deras] civilsamhälle.