"Svensk trupp bör frita Isaak"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-26

MUF:s ordförande förespråkar militär insats

En svensk trupp bör gå in i Eritrea och frita Dawit Isaak.

Det skriver MUF:s ordförande Niklas Wykman på Newsmill.

– Komplett vansinne, säger Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Wykmans utspel följer på TV4-intervjun med Eritreas president, Isaias Afwerki, där presidenten tydligt markerar att ingen frigivning av den svensk-eritrianske journalisten Dawit Isaak är aktuell.

Nu tycker Niklas Wykman att det tysta diplomatin bör ifrågasättas, "fler påtryckningsmedel bör övervägas", skriver han.

"I dag (26/5) har svensk militär avvärjt en kapning och gripit 7 stycken pirater. (...) nu när det svenska militära engagemanget visar sig fungera på riktigt borde man seriöst överväga det som ett reellt alternativ även för Isaak."

Vore krigsförklaring

Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson tror inte sina öron när han får höra om förslaget.

– Det är en sällsynt dum idé. Det vore ett brott mot folkrätten och en regelrätt krigsförklaring mot Eritrea. Jag har svårt att tro att han kan mena allvar.

"EU:s snabbinsatsstyrka borde vara ett påtryckningsmedel i kampen för att befria Isak. Vi borde inte heller backa för att realisera hotet om Eritrea inte ger efter."

– Hur har han tänkt då? Ska de ta båtarna in mot Eritrea? Ingen vet väl ens var Dawit Isaak sitter?

Bild på bloggen

Att presidenten säger att landet inte kommer att släppa Isaak tycker inte Hansson är förvånande.

– Det är något man kan förvänta sig. De har hållit honom fånge i åtta år – de kan inte bara släppa honom utan att tappa ansiktet. Det är ett långsiktigt arbete som kombinerar tyst diplomati med insatser som rikstidningarnas aktion och Amnestys arbete.

Utrikesminister Carl Bildt (m) befinner sig på resa i Hanoi och kan inte kommentera varken Niklas Wykmans inlägg – eller president Isaias Afwerkis hårda kritik av Bildt.

Men på sin blogg skriver han: "Kommentarer till TV4:s intervju med Eritreas president Isaias Afwerki – om inte annat så har den väl visat för en bredare krets hur besvärligt fallet Dawit Isaak är. Men för oss fortsätter arbetet trots detta."

Följ ämnen i artikeln