Psykiatern: Han måste ha känt en stor ilska

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-24

Ulf Åsgård är psykiater och expert på gärningsmannaprofiler.

Han tror att Toni Alldén lidit svåra kval över det han gjort.

– Det måste ha varit en djävulusiskt plågsam hemlighet att bära så länge.

Ulf Åsgård, 60, har ännu inte läst förundersökningen, men har noga följt medias rapportering av Carolinfallet.

– Toni Alldéns agerande på Stenbron när han lägger in Carolin i bilen, efter att han, som han säger, knuffat omkull henne tyder på en stor desperation.

Tar ett tag

Att han sedan kör omkring i timmar med Carolin i bilen säger han kan ha sin förklaring i att det ”tar ett tag att komma till sans”.

– Sedan, på 58:an, använder han geväret för att definitivt göra klart för sig att hon är död. Förmodligen märkte han att hon andades och sköt henne.

Nästa steg, att Toni Alldén upprepade gånger slår Carolin Stenvall i huvudet med en hammare, tror Ulf Åsgård är en handling av ilska.

Känner ilska

– Han känner nog en helvetes ilska och frustration över den situation han hamnat i. Carolin får ta emot hans ilska med hammarslag.

Ulf Åsgård utesluter inte att Toni Alldén förgripit sig sexuellt på Carolin.

– Det faktum att han eldat på hennes kropp kan tala för att det är så. Att elda för att förstöra dna-spår är inte ovanligt. Och rent generellt är sexuella motiv vanliga vid sådana här händelser.

Han tycker att det är mycket märkligt att Toni Alldén efter nära två veckor flyttar Carolins kropp.

Osannolikt

– Hans förklaring om att det var för att hon lättare skulle hittas låter osannolik. I så fall hade han ju kunnat tipsa polisen anonymt om var hon fanns.

Ingen störning

Att den rättspsykiatriska undersökningen kom fram till att Toni Alldén inte lider av en allvarlig psykisk störning i lagens mening förvånar inte Ulf Åsgård.

– Han kan ju ha en psykiatrisk diagnos utan att han är ”sjuk” i lagens mening.

Följ ämnen i artikeln