De lyckades vinna mot Försäkringskassan – här är deras bästa tips!

"Vänd dig till facket"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-02

Desirée Ivarsson, 37, Skepplanda

Desirée jobbade på ett tryckeri när hon började få problem med ryggen.

Hon tvingades sjukskriva sig under en månad, men Försäkringskassan vägrade betala ut någon ersättning.

Desirée kontaktade facket som förmedlade kontakt med LO-TCO Rättsskydd. Efter ett års process fick hon rätt och pengarna kunde betalas ut.

Desirées råd: Vänd dig till facket så sköter de ­saken åt dig. Hade det inte varit för facket hade jag inte fått någon ersättning.

"Använd dina kontakter"

Betty Chyssler Trägårdh, 38, Göteborg

Betty, som tidigare arbetat på teknikinformationsföretaget Semcon, fick diagnosen kroniskt trötthetssyndrom 2004.

Hon beviljades ersättning, men utförsäkrades plötsligt 2007 efter att Försäkringskassan bedömt att Betty hade ­total arbetsförmåga.

Hon kontaktade Fris, som hjälpte henne att få kontakt med konsulten Erik Ward. Han drev Bettys ärende vidare vilket ledde till att hon fick rätt efter en dom i kammarrätten.

Bettys tips: Ge inte upp. Ta hjälp från Fris och konsulter och använd de kontakter du har. Men var beredd på att det kommer att kosta.

"Läs på och kontakta Fris"

Ulla Britt Sjödal, 44, Hammarö

Ulla Britt arbetade på en bensinmack då hon i januari 2005 drabbades av en allvarlig nackskada vid en olycka.

Hon blev bara sämre. Efter tre år blev hon plötsligt utförsäkrad och tvingades inställa sig på Arbetsförmedlingen som arbetssökande.

Tre veckors arbetsträning visade att Ulla Britt inte hade någon arbetsförmåga. Men hon fick bara sjukersättning på halvtid. Ulla Britt överklagade till länsrätten och i april 2009 fick hon till slut rätt till förtidspensionering.

Ulla Britts råd: Läs på om förvaltningsrätt och kontakta Försäkrings­tagarnas rätt i samhället, Fris. Inse att kontakterna med myndigheterna kommer ta nästan all din tid. Se till att du har en läkare som lyssnar.

"Skaffa en jurist som kan hjälpa dig"

Anne-Cristin Johansson, 61 år, Överkalix

Anne-Cristin arbetade på ett sjukhem när hon under 2003 började få ont i lederna. En läkare konstaterade att hon led av reumatism och sjukskrevs. Men 2007 fick hon en ny handläggare och försäkringsläkare. De bedömde att hon hade 50 procents arbetsförmåga. Anne-Cristin kontaktade sitt fack som ansökte om rättshjälp hos LO-TCO. Efter två års process fick hon rätt till sin tidsbegränsade förtidspensionering. Nu har hon tvingats inleda en ny process mot kassan.

Anne-Cristins råd: Se till att skaffa en jurist som kan hjälpa dig.

"Inse att inget kommer gratis"

Karin Blomqvist, 41, Karlstad

Karin, som lider av kroniskt trötthetssyndrom, fick problem 2007 när reglerna skärptes. Hon hade då haft sjukersättning på 75 procent under några år.

Försäkringsläkaren sa åt henne att samarbeta, annars skulle hon förlora allt. Hon stod på sig och blev av med sin ersättning.

Men 2009 visade en försäkringsmedicinsk utredning att Karin helt saknade arbetsförmåga. Efter prövning i länsrätten fick hon rätt till förtidspensionering på heltid.

Karins råd: Se till att du har en läkare som förstår dina problem och ­inse att inget kommer gratis. Se till att vara påläst om reglerna och ge någon fullmakt om du inte orkar själv.

"Man klarar inte av det själv"

Anne-Christine Axelsson, 56, Hjälteby

Anne-Christine arbetade inom vården då hon 2003 slet av en sena i axeln. Skadan ledde till sjukskrivning och hon beviljades tidsbegränsad sjukersättning.

Några år senare fick hon helt plötsligt ­beskedet att ersättningen dragits in. Hon försökte själv ompröva beslutet men fick avslag. Anne-Christine vände sig till facket som i sin tur ansökte om rättshjälp hos LO-TCO Rättsskydd. Tack vare juristen fick hon rätt i länsrätten.

Nu börjar dock en ny process eftersom hon återigen måste få sin ersättningsperiod förlängd.

Anne-Christines tips: Man måste inse att man inte klarar det själv. Det krävs en jurist eftersom skrivelserna är för svåra.

”Det är en jobbig process – kämpa!”

Gitta Goodoree, 60, Solna

För fyra år sedan opererades Gitta för en hjärntumör och var därefter heltidssjukskriven fram till 2007, och sedan på halvtid, från sitt jobb på en förskola.

Vid nyåret till 2008 stoppades sjukpenningen och hon fick avslag på sin ansökan om förtidspension på halvtid.

Försäkringskassan tyckte att Gitta skulle säga upp sig och söka ett annat arbete. Med hjälp av Kommunal begärde Gitta omprövning. Hon fick till slut rätt i länsrätten.

Gittas tips: Inse att det är en jobbig process och var beredd att kämpa.

"Se till att ha en bra läkare"

Kjell Hallin, 42, Karlstad

För 20 år sedan var Kjell med om en trafikolycka som ledde till kronisk värk i rygg och nacke. Efter ett år gick han tillbaka till arbetslivet och försökte ­jobba heltid.

Värken gjorde dock att han var tvungen att gå ner i tid runt 2005 och han blev beviljad sjukersättning på halvtid fram till 2007. Efter en neuropsykiatrisk utredning fick han diagnosen ADHD-asperger.

Kjells ersättning drogs in 2008. Han fick kontakt med Fris. Efter omprövning hos Försäkringskassan fick han rätt till sjukersättning på 75 procent.

Kjells råd: Våga be om hjälp. Kontakta Fris och se till att du har en läkare som förstår dina problem och han trycka på rätt knappar. Försök bygga upp ett kontaktnät som kan stötta dig.