Trippelvaccinerade smittades av omikron

Publicerad 2021-12-10

Sju tyskar i Sydafrika har bekräftats smittade av omikronvarianten, trots att de fått en tredje dos covidvaccin, rapporterar Tagesspiegel.

Enligt forskare är det första gången som personer som fått tre doser smittats av varianten.

De sju tyskarna mellan 25 och 39 år tros ha smittats av omikron antingen i slutet av november eller i början av december. Fyra av dem befann sig då i Sydafrika för praktik på lokala sjukhus, och tre av dem var på semester i landet.

De ska alla ha fått lindriga symtom.

Wolfgang Preiser, del av den forskningsgrupp som upptäckte varianten i Sydafrika, säger till Tagesspiegel att man ser att många som får genombrottsinfektioner, alltså blir smittade trots två doser vaccin, får omikronvarianten.

Däremot ska detta vara första gången man ser att personer som har fått tre doser covidvaccin har smittats av varianten.

”Ska förstås inte misstolkas”

– Det ska förstås inte misstolkas som att vaccination inte hjälper. Tvärtom: Det visar bara att även den bästa möjliga vaccinationen helt enkelt inte räcker för att hindra smitta, något vi redan misstänkte, säger Preiser, och syftar på att covidvaccinerna framförallt skyddar mot allvarlig sjukdom och död, inte mot att smittats över huvud taget.

Preiser och hans forskarkollegor har publicerat en rapport om händelsen i tidskriften SSRN.

Där står det att alla utom en hade fått tre vaccindoser från ett mRNA-vaccin.

Genrebild på covid-19 test.

Minst en månad sedan

Fem av personerna hade fått tre doser av Pfizervaccinet.

En hade fått två doser Pfizer och därefter Moderna som påfyllnadsdos.

Den sjunde personen hade fått en dos av Astra Zenecas vaccin, och därefter dos två och tre av Pfizers vaccin.

Alla ska ha fått den tredje dosen för minst en månad sedan.

Vanligaste symtomen

Personerna sattes i karantän när de blev sjuka, och antecknade då hur de mådde.

De vanligaste symtomen de upplevde var ont i halsen, trötthet och huvudvärk. Även torrhosta, tryck mot bröstet och mot bihålorna, rinnsnuva och illamående rapporterades. En person upplevde nattliga svettningar och en annan tappade tillfälligt lukt- och smaksinnet.

Förespråkar påfyllnadsdos

När Preiser och forskarteamet undersökte antikroppsnivåerna hos personerna så var de på en nivå som kan jämföras med fyra veckor efter andra dosen vaccin.

Virusmängden för alla sju personer bedömdes dock vara högre än för personer som smittats av originalviruset från kinesiska Wuhan. Rapportförfattarna poängterar dock att just dessa uppgifter är preliminära.

Trots den nya upptäckten fortsätter Preiser att förespråka påfyllnadsdoser också mot omikron. Han påminner om att inget vaccin skyddar till 100 procent mot en covid-infektion.

– Med andra ord: Man måste fortsätta följa smittskyddsåtgärderna, säger han.