Skräcken för Biden: Tajtare än många tror

Uppdaterad 2020-10-21 | Publicerad 2020-10-20

NEW YORK. Biden leder i opinionen – men Republikanerna ser ljusglimtar i flera mätningar.

Racet mellan Donald Trump och Joe Biden är tajtare än många tror.

Vid den här tidpunkten 2016 hade Hillary Clinton ett större övertag mot Trump i sex avgörande nyckelstater.

Två veckor kvar till valdagen – och USA:s nationella mätningar talar klarspråk: Biden leder rejält mot Trump, med en övervikt på 10,3 procentenheter, enligt FiveThirtyEight som gör en sammanvägning av flera opinionsmätningar.

Men det amerikanska valet avgörs i ett fåtal så kallade swingstater, där marginalerna mellan kandidaterna är små. Därför kan en kandidat vinna presidentskapet – trots färre röster nationellt. Vilket är precis vad som skedde när Trump vann för fyra år sedan.

Framförallt Michigan, Wisconsin och Pennsylvania, avgjorde med färre än 80 000 röster till Trumps fördel 2016. Just nu leder Joe Biden i dessa delstater enligt opinionsmätningar.

Men han kan knappast luta sig tillbaka.

Hillary Clinton fick fler röster än Donald Trump i valet 2016. Ändå vann hon inte.

Svag ledning

I Pennsylvania leder exempelvis Biden med endast 3,8 procentenheter, enligt en sammanvägning från opinionssajten RealClearPolitics. Kampen hårdnar även i vågmästarstater som North Carolina, Arizona, Florida och Ohio.

Om man räknar samman sex av de viktigaste nyckelstaterna har Biden endast ett övertag med 3,9 procentenheter. Det kan vara illavarslande siffror för Biden-kampanjen.

Vid samma tidpunkt – med fjorton dagar kvar till valdagen – hade nämligen Hillary Clinton ett större övertag mot Trump i dessa delstater, med 4,4 procentenheter. Den gången gick det som bekant inte hela vägen.

Joe Biden ser ut att leda, men siffrorna är mycket osäkra.

Nyligen varnade Joe Bidens kampanjchef Jen O’Malley Dillon supportrar för att en vinst inte ska tas för given, trots starka opinionssiffror nationellt.

”Vi tror att racet är mycket jämnare än folk tror. Mycket jämnare”, twittrade hon för ett par dagar sedan.

Under helgen skrev hon även följande i ett uttalande:

”Vi vet att de allra bästa opinionsundersökningarna kan vara fel, och valdeltagande flera i kritiska delstater kan innebära att det blir jämnt – vi måste kampanja som om vi släpar efter”.

Jämnt i flera stater

Poströstandet och förtidsröstandet spås slå nya rekord i USA i år på grund av pandemin, särskilt bland demokrater. Preliminära siffror visar att bland dem som redan har röstat i Florida, leder registrerade demokrater mot republikaner med 49 mot 30 procentenheter.

I andra swingstater är skillnaderna hårfina på tisdagen. Av 1,5 miljoner förtidsröster i Michigan kommer 40 procent av dem från registrerade demokrater, och 40 procent från republikaner. I Wisconsin fördelas de preliminära siffrorna 39–39 mellan registrerade demokrater och republikaner.

I Michigan och Wisconsin är det helt jämnt mellan presidentkandidaterna.

I Ohio leder till och med republikanerna, med 47 procent av förtidsrösterna, jämfört med 40 procent från registrerade demokrater.

Donald Trump kan också glädjas åt antalet republikaner som hittills registrerat sig för att rösta. De har minskat gapet till Demokraterna i tre avgörande delstater: Florida, North Carolina och Pennsylvania. Om dessa personer också röstar, är oklart. Men om de gör det kan det vara nog för att lyfta Trump.

– Den enorma ökningen av andelen republikaner som registrerat sig för att rösta är det hemliga vapnet som kommer att göra skillnad för republikanerna 2020, säger Dee Stewart, en republikansk politisk konsult i North Carolina, till New York Times.