Polisen om dödsskjutningen: ”Ska känna sig oroliga”

Bilden börjar klarna – åklagare har tagit över utredningen

Publicerad 2021-07-02

Över 20 personer har hämtats till förhör efter dödsskjutningen av en polis i Biskopsgården – men ännu är ingen gripen.

Samtidigt har bilden börjat klarna enligt polisen, och ärendet har lämnats över till Åklagarmyndigheten.

– De ska känna sig oroliga där ute, snart kommer vi och knackar på dörren, så är det bara, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Torsdagen blev en mörk dag för polisen i Göteborg.

En 33-årig polis, ny i yrket, befann sig i det utsatta området i Biskopsgården på onsdagskvällen när skottlossning inträffade och polisen sköts till döds.

Över 20 personer har hämtats till förhör i den pågående mordutredningen och över 200 förhör har hållits, men ännu har ingen gripits.

Skallgång i Biskopsgården.

Samtidigt har bilden kring dödsskjutningen börjat klarna, uppger polisområdeschefen Erik Nord till Aftonbladet under fredagsmorgonen.

–Det är en process att få reda på vad det är som skedde där.

Under torsdagen förklarade Erik Nord att mycket tyder på att polismannen inte var måltavlan utan att skjutningen verkar vara en uppgörelse mellan kriminella nätverk.

”Finns olika teorier”

Samtidigt säger poliser med insyn i utredningen till Expressen att polismannen kan ha lockats i en fälla, och att han därmed utsattes för en ”avrättning”.

– I det här läget så finns det olika teorier om hur skjutningen har gått till och vissa teorier är mer troliga än andra, men vi utesluter inga teorier, säger Erik Nord till Aftonbladet.

Även Dan Windt, polisområdeschef och kommenderingschef för den särskilda händelsen som inletts i området efter dödsskjutningen, säger att berättelsen nu ser lite annorlunda ut än vad den gjorde under torsdagen.

– Men det är saker vi inte kan berätta än så länge, men vi kommer lämna ut det allt mer successivt, säger han i P1 Morgon.

I området finns kameraövervakning och polisen hoppas att hela eller delar av händelseförloppet kan ha fångats på bild.

”Ska känna sig oroliga”

Över 20 personer har frihetsberövats i ärendet och på fredagsförmiddagen lämnades utredningen över till en åklagare.

– Det finns en viss finess i det, som bland annat innebär att åklagaren kan vidta en del tvångsåtgärder, säger Christer Fuxborg vid polisens ledningscentral.

Vidare säger han att personerna är hämtade till förhör, men är i nuläget inte misstänkta.

– Vi vet att de misstänkta följer oss precis som alla andra. Vi vill inte väcka den björn som sover. De ska känna sig oroliga där ute, snart kommer vi och knackar på dörren, så är det bara, säger Christer Fuxborg.

Mängd olika åtgärder

Inte heller åklagaren Ulrika Åberg vill svara på om någon eller några har delgivits misstankar om brott.

– Vi kommenterar inte utredningsläget närmare just nu. Vi är i ett intensivt skede i den här utredningen, och vi har en mängd olika åtgärder som pågår och vi arbetar med stora resurser, säger Ulrika Åberg och fortsätter:

– Det kan finnas många olika anledningar till att Åklagarmyndigheten tar över förundersökningen, men den specifika anledningen kommenterar vi inte just nu, säger Ulrika Åberg.

Hon vill i nuläget inte gå in på vilka fynd som har gjorts

– Vi har gott mod i utredningen och vi jobbar brett och hårt skulle jag säga, säger Ulrika Åberg.

Ulrika Åberg berättar att de nu håller på att analysera information. Man har även hållit vittnesförhör.

– Vart efter att vi får in information och analyserar det kan vi skaffa oss en bild och den bilden klarnar efter hand, säger Ulrika Åberg och fortsätter:

– Jag kan säga att jag delar polisledningens uppfattning som de gav ut igår om att det allt jämnt är så att motivet är oklart men att det med största sannolikhet inte handlar om en gärning riktad mot polisen i fråga utan det kan vara på något annat sätt.

”Finns olika teorier”

Över 150 beslag har gjorts. På torsdagen kördes bevisning i ilfart till Nationellt Forensiskt Centrum, NFC. Det är kopplat till tomhylsor som polisen funnit på brottsplatsen.

Polisen uppger att man även har fått vissa svar från analysen.

–Det kan vara direkt avgörande om man hittar dna-bevis på dem, berättade Erik Nord för TV4 på fredagsmorgonen.

På polishus runt om i landet flaggade man på torsdagen på halv stång för att hedra den 33-årige nyblivne polisen som sköts till döds.

PODD Polisen: Möts dagligen av våld och hot

Aftonbladet Daily med Tomas Stjernfeldt på Polisförbundet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen