Myggsmittan sprider oro i Sydamerika: ”Blir värre och värre”

Publicerad 2023-05-21

En denguesmittad pojke får vård på sjukhus i Caranavi i Bolivia.

Denguefeber sprider sig snabbt över den sydamerikanska kontinenten.

Rekordstora utbrott och flera dödsfall drabbar länder som Argentina och Brasilien.

– Situationen blir värre och värre, säger forskaren Luciano Moreira.

Latinamerika fruktar en ny virusvåg som sprider sig över den sydamerikanska kontinenten.

Gulafebernmyggor är stora smittbärare. Frånsett gula febern så sprider de virus som orsakar den dödliga denguefebern. Och den har ökat i flera länder, uppger El País.

Brasilien, Mexiko, Bolivia och Argentina har alla rapporterat in ett antal dödsfall och tusentals personer har insjuknat.

Orsakar inre blödningar

Denguefeber orsakar i de flesta fallen bara feber och andra influensaliknande symtom som huvudverk och smärtor, enligt Folkhälsomyndigheten.

Myggbekämpning med drönare i närheten av brasilianska huvudstaden Brasilia.

”Efter några dagars sjukdom uppträder ofta ett mässlingsliknande hudutslag. I ett senare skede kan punktformiga hudblödningar ses på främst fotryggar och händer samt i armhålor”, skriver de på sin hemsida.

Däremot om man drabbas av ”hemorragisk dengue” kan man vara i fara. Det beskrivs som ett mycket allvarligare tillstånd där den sjuke får blödningar i inre organ och i tarmar vilket kan vara dödligt.

Hundratusentals smittade

I brasilianska storstaden Sao Paulo har över 200 000 människor smittats mellan januari och april i år. I hela landet har antalet misstänkta fall ökat med 30 procent jämfört med samma period förra året.

– Situationen blir värre och värre år för år, säger Luciano Moreira, forskare vid Brasiliens folkhälsomyndighet.

En gulafebernmygga fotograferad genom ett mikroskop.

Prognosen från brasilianska myndigheter är att över 1 000 människor kommer dö under året.

I Argentina har man registrerat över 60 000 fall av denguefeber och över 40 personer har dött. Det är ett rekordstort utbrott, skriver BBC. Regeringen har nu godkänt ett vaccin mot sjukdomen.

Peru har drabbats av den värsta denguevågen på flera decennier. Hittills i år har 72 000 fall och 79 dödsfall till följd av myggbetten rapporterats, skriver La Prensa Latina.

Myggfabriker ska stoppa myggen

År 2024 kommer en ny ”myggfabrik” stå klar i Brasilien som kommer bli den största i världen av sin sort. Fabriken kommer årligen kunna producera fem miljarder myggor med Wolbachiabakterier, rapporterar CBC.

Myggorna ska släppas ut i denguedrabbade områden för att sprida sina bakterier till de vilda myggorna, för att på så sätt stoppa det dödliga viruset.

World Mosquito Program har genomfört fabriksexperimenten i flera kontinenter där gulafebernmyggor härjar. I Indonesien har det visat upp fina resultat, enligt El País.

Gift sprutas ut för att förhindra ett utbrott av denguefeber i Jakarta.

Myggsprej och myggnät

Regn och värme är de största bidragande faktorerna till att myggen och sjukdomsfallen ökat den senaste tiden. Det blir varmare samtidigt som man hade rejäla regnperioder under fjolåret.

Sjukdomen är inte luftburen och människor som bär på viruset kan inte smitta andra människor. Det enda sättet att drabbas av det är genom att bli stucken av en mygga.

Panamerikanska hälsoorganisationen, PAHO, rekommenderar att man förstör potentiella förökningsplatser för myggen. Vattenfyllda hinkar, vaser och liknande behållare är några favoritplatser för mygghonan att lägga sina ägg i.

Så som man också kan motarbeta svenska myggen. Vidare rekommenderas traditionella medel som myggsprej, myggnät och långärmat, skriver El País.

Följ ämnen i artikeln