Regeringen om Volvo Cars Rysslandsaffärer: Bra att de fasas ut

Uppdaterad 2023-12-19 | Publicerad 2023-12-18

Aftonbladet har avslöjat att Volvo Cars köper mineraler till elbilstillverkningen från Ryssland.

Regeringen välkomnar att bolaget nu fasar ut det ryska samarbetet, men vill inte fördöma bolagets agerande.

– Vi vill inte att man ska ha den här typen av handelsförbindelser, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Johan Forssell (M).

I en granskning har Aftonbladet kunnat visa hur den åtråvärda mineralen glimmer, som används i tillverkningen av elbilar, tas fram med hjälp av barnarbete i en gruva i Madagaskar.

Aftonbladets granskning har också visat att Volvo Cars hämtar glimmer från Ryssland.

Utöver de sanktioner som EU infört mot Ryssland finns inget förbud mot handel med ryska företag. Men handeln stärker den ryska ekonomin och därmed Vladimir Putins krigskassa.

Utrikesministern: Bra att de fasas ut

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger att regeringen förutsätter att svenska aktörer följer sanktionerna, han vill också att bolag slopar samarbeten med ryska företag.

– Regeringen tycker att det är bra att många svenska och europeiska företag fasar ut sitt samarbete med sina ryska motparter och därför arbetar regeringen kontinuerligt för att sanktionerna mot Ryssland ska genomföras effektivt och för att de ska utökas, säger utrikesministern.

Finns det något moraliskt förkastligt i att Volvo har stärkt den ryska krigskassan genom handeln, samtidigt som den svenska regeringen stödjer Ukraina?

– Att fasa ut det som man redan har som företag när det gäller till exempel ett samarbete, regeringen förutsätter att europeiska och svenska företag hela tiden arbetar för att det ska bli verklighet.

Aftonbladets granskning visar att Volvo Cars hämtar glimmer från Ryssland. Bilden är tagen från lansering av Volvos elbil 2021.

Handelsministern: Uppmuntrar svenska bolag att inte ha förbindelser

Både utrikesministern och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) deltog på måndagen på Måndagsrörelsens demonstration för Ukrainas kamp gentemot den ryska invasionen på Norrmalmstorg i Stockholm.

På plats fanns också den ukrainske ambassadören i Sverige och från den svenska regeringen klargjorde man sitt stöd till Ukraina i kampen mot Ryssland.

Aftonbladet träffade Johan Forssell efter mötet. Även utrikeshandelsministern påpekar att sanktioner ska följas, men uppmuntrar också svenska företag att gå längre.

Något direkt fördömande av Volvos agerande gör Johan Forssell däremot inte.

– Vi uppmuntrar ju svenska företag att inte ha några handelsförbindelser. Med det sagt är det såklart olika enkelt för olika företag att ställa om snabbt. Tittar man på Volvo Cars så har de enligt egen uppgift valt att göra ett arbete och hitta en ny aktör, det tycker jag är väldigt positivt.

– Vi hoppas att fler företag ska följa efter de många som valt att redan lämna Ryssland. Många bäckar små bidrar här.

Är det moraliskt förkastligt att Volvo Cars har gjort som man gjort hittills?

– Såhär, vi uppmuntrar svenska företag att inte ha några handelsförbindelser med Ryssland. Men det kan vara olika enkelt. Det kan finnas andra perspektiv, till exempel var man kan köpa ifrån annars, vilken situation som är i de länderna.

– Men som övergripande princip är vi väldigt tydliga, vi vill inte att man ska ha den här typen av handelsförbindelser.

Tobias Billström (M).