Myteri mot Ebba Busch: ”Diskussion om hennes framtid”

Publicerad 2023-11-09

Ebba Buschs hantering av EU-vallistan har öppnat upp en falangstrid i Kristdemokraterna.

Flera källor uppger att den inflytelserika grupp som var med och lyfte fram henne börjar vända henne ryggen.

– Hon sitter säkert nu men går det dåligt i EU-valet kommer det bli en diskussion om hennes framtid, säger en källa.

Försvagad men tillfälligt ohotad.

Så sammanfattar flera centralt placerade KD-källor Ebba Buschs ställning i Kristdemokraterna.

Men redan nästa år, när det hålls EU-val, kan det förändras. Går det dåligt sitter Busch löst. Lyckas KD behålla åtminstone ett mandat kan hon klamra sig fast ett tag till.

– I vår har hon varit partiledare i nio år. Vid tio börjar man i svensk politik ofta prata om att det är dags att byta, säger en KD-källa.

Ebba Busch har lett KD i nio år. Frågan är hur många fler det blir.

Det stundande EU-valet har redan satt Ebba Buschs ledarskap på prov.

När KD skulle spika toppnamnen inför valet fanns två givna kandidater - de sittande parlamentarikerna Sara Skyttedal och David Lega. Det stod dock klart att ingen av dem accepterade att bli andranamn. Till slut nominerades Skyttedal och Lega hoppade av.

Men ingen sida är enligt Aftonbladets källor nöjd.

– Det finns en frustration i partiet över hur detta hanterades, säger en partikälla.

Sara Skyttedal, Ebba Busch och Ella Kardemark när KD presenterade partiets toppkandidater till Europaparlamentsvalet i oktober.

Falangstrid har blossat upp

En ytterligare försvårande omständighet är att de två kandidaterna Skyttedal och Lega förenklat representerar två olika falanger i Kristdemokraterna.

Lega ses som ”vänster” och Skyttedal som ”höger”.

Lega-falangen är besviken över att partiet valde Skyttedal som förstanamn och därmed struntade i att den så kallade nomineringskommittén redan föreslagit Lega. Han hade dessutom även vunnit partiets provval inför EU-listan.

Skyttedal-falangen är besviken på att Busch inte stöttade Skyttedal under hennes uppmärksammade cannabisutspel samt när EU-listan skulle spikas.

– Det är märkligt att hon inte var tydligare med vad hon ville. Nu är båda läger misstänksamma och vaksamma, säger en KD-källa och tillägger att många i partiet uppfattar Busch som distanserad, att hon är bra som statsråd men inte som partiledare.

Skyttedal, Lega och Busch. Bilden är från Västerås 2019.

Kampanj mot Ebba Busch

Enligt flera av varandra oberoende källor i KD orkestreras nu en kampanj mot Ebba Busch från högersidan.

De tongivande personerna är riksdagsledamoten Hans Eklind, han backas enligt Aftonbladets uppgiftslämnare upp av andra riksdagsledamöter. Aftonbladet har varit i kontakt med en av dem, som dementerar uppgiften.

Falangen har förgreningar bak i partihistorien och består delvis av samma personer som en gång stödde Mats Odell när han utmanade Göran Hägglund. Senare var de med och lyfte fram Ebba Busch som ersättare till Hägglund.

Att samma personer som en gång backade upp Ebba Busch nu försöker försvaga henne beskrivs som ironiskt, av en KD-källa.

Sakpolitiskt vill falangen föra KD längre högerut.

Det finns ett missnöje med utnämningen av Liza-Maria Norlin som partisekreterare och en farhåga att det ska föra partiet i en vänsterriktning.

Att falangen börjar höras just nu beror enligt Aftonbladets källor på att de hade lättare att få inflytande i partiet under tiden i opposition. I regeringsställning har de svårare att få gehör, i synnerhet när partiet är så litet, och därför växer frustrationen.

Orkestreras av präst

De kristdemokrater som Aftonbladet har pratat med understryker att Ebba Busch fortfarande har stöd i stort, men att det är försvagat.

– För ett par år sedan kunde hon peka och säga ”jag vill dit” och då gick partiet dit, även om en och en annan muttrade. I dag är det inte så, säger en källa.

När Ebba Busch bestämmer sig för att lämna posten, eller blir utmanövrerad, nämns just Hans Eklind som en person som kommer se sin chans att kliva fram.

KD:s. ekonomisk-politiske talesperson Hans Eklind: En konservativ präst, kritisk till lagstadgad rätt till abort.

Eklind har varit engagerad i KD sedan ungdomsåren, han är präst och beskrivs som konservativt höger. Han är till exempel uttalat kritisk till förslag om att skriva in rätt till abort i grundlagen.

– Hans uttryckte även missnöje med Ebba Buschs framträdande i Pride park förra året, säger en källa.

Inte intresserad

Aftonbladets källor anser dock att Eklind överskattar sitt stöd.

Flera andra namn nämns som tänkbara efterträdare, någon av de sittande KD-ministrarna eller någon i gruppen som är sprungen ur KDU, till exempel Nike Örbrink.

Hans Eklind säger till Aftonbladet att han inte är intresserad av att bli ny partiledare och att Ebba Busch har hans fulla stöd.

– Det finns ett tydligt stöd för Ebba Busch som partiledare, men också som vice statsminister och energiminister. Men det finns samtidigt en frustration över att partiets profil har tagit lite skada i och med att Ebba agerar i egenskap av minister. Det har alltid varit en hederssak i KD att man gör på det viset, men risken blir ju att partiets profil och prioriteringar blir lite mer undanskymda.

Olof Svensson

ANNONS

Följ ämnen i artikeln