Mäklarjätten inför nya rutiner efter sexköpet: Jätteallvarligt

Publicerad 2023-09-05

En av Länsförsäkringars mäklare misstänks ha köpt sex i en lägenhet han skulle sälja.

Nu skärper mäklarbyrån sina rutiner, bland annat vid hantering av kunders nycklar.

– Han har i samråd med oss avslutat sin anställning, säger Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef på Länsförsäkringars fastighetsförmedling.

200 sekunder kan avslöja att en mäklare i Stockholmsområdet misstänks för att ha köpt sex i en lägenhet han skulle sälja till en kund. Nu utreds han för brottet.

– Rent generellt ser vi förstås jätteallvarligt på det. Att en medarbetare, eller tidigare medarbetare, misstänks bryta mot lagar eller våra tydliga interna riktlinjer, säger Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef på Länsförsäkringars fastighetsförmedling.

Företaget fick reda på misstankarna mot mannen under våren och startade omgående en intern utredning.

Nu har de skärpt sina rutiner, bland annat kring hanteringen av kundernas nycklar.

”Gjort så gott vi kan”

– Av säkerhetsskäl kan jag inte gå in på hur rutinerna ser ut, men grunden är att våra kunders nycklar ska hanteras ansvarsfullt och vara i tryggt förvar hos Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, säger han.

Han vill att alla kunder ska känna sig säkra när en mäklare har tillgång till deras lägenhet, nycklar och personliga tillhörigheter.

– Sedan är det ju alltid svårt när en person med ett uppsåt lyckas komma igenom vårt regelverk.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är ett av Sveriges största mäklarföretag.

Målet är såklart att undvika att något sådant här ska ske, hävdar Sangrud.

– Hade vi kunnat göra något annorlunda hade vi gjort det, men samtidigt tycker jag att vi har agerat så snabbt som möjligt med den informationen vi har haft. Vi har gjort så gott vi kan.

”Kan bli påföljd för mäklaren”

Det är Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, som har ansvar för kontroll och tillsyn av svenska mäklare. När 200 sekunder når dem har de inte koll på fallet.

– Det låter som någonting som är intressant för oss att titta på, säger Jacob Bucht, kommunikatör på FMI.

Myndighetens disciplinnämnd kan besluta om tre olika påföljder mot mäklare och företag som inte skött sig. I värsta fall kan det leda till återkallelse av registrering, vilket leder till att personen inte längre får arbeta som mäklare.

Jacob Bucht vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men säger att praxis för brottsmål och sexualbrott är att det resulterar i en påföljd.

– Det är klart att det inte är förenligt med mäklarens uppdrag. Det är en brottslig handling, skulle det bli en dom av det här är det klart att det skulle bli en påföljd för mäklaren också.

Men exakt vad det skulle bli beslutar disciplinnämnden.

– Det finns en extra dimension i detta, i och med att det skett i samband med förmedlingsuppdraget, som skulle kunna vara försvårande för mäklaren, säger han.